2020. augusztus 14.,
péntek, Marcell napja

Magyar kutatók kifejlesztették az első hazai koronavírus-tesztet

Hír TV

2020. június 25., csütörtök 12:29, frissítve: csütörtök 17:15

Újabb állomásához érkezett a magyar koronavírus-vakcina fejlesztése. Kifejlesztettek egy olyan magyar koronavírus-tesztet, amely az eddigieknél pontosabb eredményt ad - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A teszttel a szervezetben termelődő ellenanyag mennyiségét és minőségét lehet mérni.

Elkészült az első hazai fejlesztésű koronavírus-teszt prototípusa. Kifejlesztéséhez kifejezetten a Magyarországon jelen lévő koronavírus-törzset használták fel. A gyártást néhány héten belül elkezdik.

A teszt szervezetben termelődő ellenanyagot mutatja ki, ezzel pedig az oltóanyag hatásosságát is lehet mérni. A szakemberek szerint ez egy újabb lépés a hazai vakcina kifejlesztéséhez. Amikor a szervezetbe kerül akár a vírus, akár a vírust imitáló oltóanyag, akkor ellenanyag-termelés indul a szervezetben

- magyarázta az országos tisztifőorvos.

Az emberi erőforrások minisztere közölte, a most kifejlesztett teszt sokkal pontosabb az eddigieknél.

Nem csak az oltóanyag területén értek el eredményt magyar tudósok. A héten mutatták be azt a lélegeztetőgépet is, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztettek ki, és már a sorozatgyártása is elindult.

 

Hír TV