2021. június 25.,
péntek, Vilmos napja

Ma van advent negyedik vasárnapja

Hír TV

2020. december 20., vasárnap 12:06

Advent negyedik vasárnapja van, újabb gyertyát kell meggyújtani az adventi koszorún. A negyedik, az utolsó gyertya a szeretetet szimbolizálja. Míg a múlt héten, örömvasárnapon Szűz Mária, addig most Keresztelő Szent János áll az ünnep középpontjában. Ő volt az, aki szeretetével megnyitotta az emberek szívét, Ő hirdette Jézus eljövetelét. Az advent a keresztények számára nem csak a várakozás, hanem a felkészülés ideje is, amikor Jézus születésének ünnepére készülnek.

Idén nem szerveztek nagy adventi ünnepséget a Szent István bazilikánál. De az óriási adventi koszorún fellobbant a negyedik, az utolsó gyertya lángja is.

Erdő Péter bíboros is videoüzenet küldött advent negyedik vasárnapján.

És meggyújtotta az utolsó gyertyát Orbán Viktor miniszterelnök is, a kormányfő erről egy rövid videót tett közzé közösségi oldalán.

Adventi ének szólt a misén ebben a budai katolikus templomban. A hívek csak a járványügyi szabályokat betartva vehettek részt a szertartáson, maszkot viseltek, és minden második sort foglalhatták csak el. Az evangélium Szűz Mária angyali üdvözletéről szólt.

Az ünnep üzenete, hogy Isten megajándékozza az embert

- mondta Beran Ferenc plébános.

Advent negyedik vasárnapja már javában a karácsonyi készülődésről szól. A hagyományos ünnepi ételek minden háznál különbözhetnek, de a jelentésük ugyanaz - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató.

A jellegzetes karácsonyi sütemény, a bejgli is a bőséget jelképezi a mák és a dió apró szemcséi miatt. A szaloncukor pedig kifejezetten magyar sajátosság, hiszen a 19. században a magyarok kezdték el a karácsonyfára akasztva díszként használni a csillogó papírba csomagolt édességet.

Hír TV