2023. 06. 01. Csütörtök Tünde napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 05:30

Belföld

Ma van a tűzoltók napja: még mindig tisztelet övezi a szakmát

Az elmúlt évben is növekedett az önkéntes tűzoltók száma: hiába veszélyes hivatás, akár a hivatásos, akár a nem hivatásos tűzoltók is nagy tiszteletnek örvendenek.

  • Ma van a tűzoltók napja: még mindig tisztelet övezi a szakmát

Május 4., Szent Flórián napja a tűzoltók napja Magyarországon. Talán kevesen tudják, de a hivatásos tűzoltók mellett mintegy 30 ezer, nem hivatásos tűzoltó is van Magyarországon, körülbelül 15 ezren közülük szakmai végzettséggel is rendelkeznek. A Magyar Tűzolszövetség tagjai közül körülbelül 15 ezren önkéntes tűzoltók, a többiek pedig önkormányzati és létesítmény tűzoltók.

A Tűzoltószövetség elnöke, Dobson Tibor azt mondja, az önkéntes tűzoltók száma növekedett az elmúlt években, de egyesületeik száma is. Az utánpótlás azonban fontos, és egyben nehéz ügy.

„Ehhez hasonlóan lelkes fiatalokra van szükség, mint mi voltunk annak idején. Igyekszünk megszólítani őket, a közösségi felületeken, teljesíthetnek a középiskolában közösségi szolgálatot nálunk is, de a nyitott programokon, sporteseményeken is találkozhatnak velünk. Csak úgy, mint a felnőtteknél, a fiatalok között is sokan hagyományőrző tűzoltók vagy tűzoltó zenészek” – mondja a dandártábornok.

Egy önkéntes tűzoltó már a döntésével elkötelezi magát, ezután, amennyiben betöltötte a 18. életévét, megfelelt az egészségügyi alkalmasságin és elvégezte a 40 órás tanfolyamot, akkor már egyesületi tag is lehet.

„Fizetség azonban nem jár, a közösség tisztelete a fizetség”

– mondja Dobson Tibor, aki szerint a szakmájuk iránti tisztelet még mindig megvan.

„Egy önkéntes tűzoltó feláldozza a szabadidejét, megmutatja a tenni akarását és kockáztatja az egészségét, vagy ha kell, akár az életét, bár utóbbi az önkéntes tűzoltóknál nagyon ritka.”

A szakma hőseiről a Magyarország Kormánya-oldal is megemlékezett:

A VIDEÓ IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL 

A tűzoltók napja nemcsak a férfiakat, hanem a hölgyeket is érinti. Bár a hivatásosoknál piros autóra nem ülhet fel nő (erről jogszabály rendelkezik), csak ellátási vagy ügyeleti szolgálatot teljesíthet, az önkénteseknél nők is felülhetnek a piros autóra is.

„Sőt, meg kell jegyezzem, hogy szorgalmasabbak a hölgyek és lelkiismeretesebben tanulnak. Ugyanúgy elsajátítanak minden tudást, de természetesen egy mentésnél a parancsnok mindig odafigyel – akár a férfiak, akár a nők esetében – a fizikai és mentális képességekre is, és a megfelelő embert küldi a feladatra” – mondja Dobson Tibor.

 

 

És hogy Szent Flórián megvédi-e tűzoltóinkat?

„Bízom benne, hogy igen!” – mondja a dandártábornok.

 

Bors

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A Sevilla nyerte a budapesti El-döntőt

A Sevilla nyerte a budapesti El-döntőt

A Sevilla nyerte a labdarúgó Európa-liga 2022/23-as kiírását, miután a Puskás Arénában rendezett szerdai fináléban 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 4-1-re legyőzte az AS Romát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!