2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Politikai nyomásra mondhatták le Szél Bernadett előadását

Hír TV

2017. november 11., szombat 17:16, frissítve: szombat 17:47

Helyes, ha a kormányzati politikusok középiskolás diákokkal találkoznak – ez a kommunikációért felelős államtitkár véleménye. Tuzson Bencének ugyanakkor Szél Bernadett corvinusos előadása kitiltásáról már nincs ilyen határozott álláspontja.

„Azt kérem, hogy hagyjuk a politizálást az iskolából, és arra kérem innen is a politika szereplőit, hogy ne rongáljuk feleslegesen a bizalmat a magyar köznevelésben” – az új köznevelési törvény életbelépésének évében, 2013-ban egy debreceni tanévnyitón nyilatkozott így az oktatásért felelős miniszter.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azonban, úgy tűnik, másként gondolkodik. Cseresnyés Péter tanítási időben tartott előadást a nagykanizsai Mező Ferenc Gimnázium végzőseinek, azaz a 2018-ban első szavazónak számító fiataloknak. Az iskola igazgatója az RTL Klubnak azt mondta, nem ők szervezték az eseményt.

A Hír TV megkérdezte Cseresznyés Péter államtitkárt.

– Nem tartja furcsának, hogy egy oktatási intézményben, tanítási órán beszélt velük?
– Én azt tartom furcsának, amit önök kérdeznek. Nem tartom furcsának, hogy a gyerekek a közélet iránt érdeklődnek.
– Mi iránt érdeklődtek, milyen kérdésekre válaszolt?
– A gyerekeket kérdezzék meg nyugodtan.
– Mi volt a téma?
– Kérem, dolgom van, megyek tovább, úgyhogy viszontlátásra.

Míg a kormánypárti államtitkár tanórák idejében beszélgethetett egy középiskola diákjaival, addig az LMP miniszterelnök-jelöltjének előadását betiltották a Budapesti Corvinus Egyetemen, pedig őt az egyik diákszervezet hívta meg.

„Nem tartom szerencsésnek azt, amikor középiskolai intézményben, rendes tanóra keretében megjelennek politikusok, és tanóra keretében adnak át nekik üzeneteket – nyilatkozta Szél Bernadett. – Úgy gondolom, hogy nagyon sok szempontból ilyenkor az iskolák és a tanárok kiszolgáltatottak, nem tudnak nemet mondani erre a helyzetre, vagy nem mernek. Azt viszont, hogy egy egyetemi rendezvényre kapok egy meghívást, ahol már felnőtt emberek, tizennyolc évnél idősebb állampolgárok tanulnak, az egyetem először beleegyezik, sőt termet biztosít a rendezvényhez, majd minden látható és értelmezhető indoklás nélkül gyakorlatilag visszavonja ezt a lehetőséget, azért tartom felháborítónak, mert egyértelműen mutatja azt, hogy politikailag elköteleződött helyzetről van szó.”

„Azt helyes dolognak tartom, ha van kapcsolat a kormányzat, a kormányzat képviselői és a fiatalok között” – hangoztatta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Cseresnyés Péter iskolalátogatásáról, bár hozzátette: nem ismeri az esetet. Ám Szél Bernadett előadásának kitiltásáról már nincs ilyen határozott véleménye.

– Nem ismerem azt az esetet, de azt, hogy kapcsolat az emberek és politikusok között kialakuljon, helyesnek tartom.
– Tehát akkor helyesnek tartaná, ha Szél Bernadett megtarthatná ezt az előadást?
– Nem ismerem a konkrét esetet.

A Corvinus rektora 2016 áprilisa óta a kormányközeli Századvég Alapítvány volt elnöke, Lánczi András. Ő volt az, aki a CEU melletti tüntetések idején a véleménynyilvánítás korlátaira figyelmeztette az egyetem polgárait. Az intézményben egyébként korábban más politikusok, például Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is tarthatott előadást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!