2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Liberális Klub: Újra két oldal van

Hír TV

2018. január 15., hétfő 22:07, frissítve: hétfő 22:59

Megszűnt a hárompólusú politika, újra két oldal van, az egyiken a Fidesz, a másikon a Jobbik. A Budai Liberális Klub rendezvényén politológusok elemezték így a helyzetet. A változás lehetőséget ad a kormányváltásra, ám ezzel a lehetőséggel az ellenzék várhatóan nem tudja majd élni – vázolták az elemzők a hétfő esti beszélgetésen.

A hazai pártstruktúrában a kormány számára lehető legkedvezőbb centrális erőtér 2017-ben megszűnt – állapította meg Szentpéteri Nagy Richard politológus. Az elemző úgy látja: a Jobbik középre és részben balra tolódott – a helyét pedig a Fidesz vette át.

Az világos volt, hogy itt nem lehet labdába rúgni. Tehát én, aki mindig azt mondtam, hogy nem lehet, most azt mondom, hogy lehet. Mert 2018-ban, más is megváltozott, ha nem változott volna, csak a pártrendszer, már az esélyt jelent az ellenzéknek – véli Szentpéteri Nagy Richard.

Tóth András szerint ennek ellenére szinte lehetetlen leváltani a Fideszt a hatalomból. A politológus úgy értékelt: ennek elsősorban a választási törvény az oka, amit a legnagyobb kormánypárt a saját érdekei szerint írt át.

Nem változik egy valami, ami 2010 óta kialakult. Hogy a pártrendszer élén egy domináns párt áll, amely felhasználja az alkotmányt és a jogszabályokat, hogy ezt a domináns pozícióját megőrizze – mondta Tóth András.

A politológus úgy látja: a magyarországi demokráciát meghamisította a hatalom, amely tisztában van azzal, hogy nincs valós legitimitása. Az elemző szerint ez olyan veszélyes, kalandor politikához vezet, mint amilyen egyes diktatúrák idején volt tapasztalható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!