2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Belföld

Letöltendőt kapott a volt szocialista polgármester

Letöltendő szabadságvesztést kapott Újbuda volt szocialista polgármestere másodfokon, Molnár Gyulát és egykori szabaddemokrata helyettesét hivatali visszaélésért ítélték el, mindketten fellebbeznek, az ügy végére a Kúria tesz majd pontot.

Másodfokon bűnös Újbuda volt szocialista polgármestere és egykori szabad demokrata helyettese. Molnár Gyulára letöltendő börtönt, míg Lakos Imrére felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki hivatali visszaélésért a Fővárosi Ítélőtábla. A táblabíróság szerint a cégnyilvántartási adatok igazolják, hogy a XI. kerületi önkormányzat a két balliberális politikus közreműködésével játszott át egy értékes területet egy milliárdos nagyvállalkozónak. Az Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, a Fővárosi Törvényszék ugyanis bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát és Lakos Imrét. Mivel az első- és a másodfokú ítélet ellentétes egymással, jogerős döntést a harmadfokon eljáró Kúria hoz majd.

Molnár Gyula volt kabinetfőnökét október közepén hallgatta meg tanúként a Fővárosi Ítélőtábla. Igazmondási kötelezettsége tudatában azt vallotta: a szocialista politikustól tudja, hogy a kampányát támogatta a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás. Viszonzásként az újbudai önkormányzat pályázat nélkül játszott át egy több száz millió forintot érő telket az üzletember érdekeltségébe tartozó cégnek – mondta a hetedik számú tanú.

Molnár Gyula tagadja, hogy polgármesteri hatalmával visszaélve nyomást gyakorolt az önkormányzat cégeire a telekügyletben. „Azt csináltuk, hogy a választások előtt néhány hónappal azt mondtuk, hogy apportáljuk be abba a cégünkbe, aki vagyonkezeléssel, vagyonfejlesztéssel foglalkozik, ott legyen ez az ingatlan, a választások lezajlanak és az új önkormányzat el tudja dönteni, október 3-án voltak a választások, hogy erre felé megy vagy arrafelé megy ezzel az ingatlannal. Ki tudhatta azt 2006 szeptemberében, hogy Molnár Gyula lesz a polgármester egy 140 ezres kerületben, vagy Lakos Imre alpolgármester lesz. Szerintem senki, vagy legalább is én akkor magam is nagy odds-szal nem fogadtam volna erre” – fogalmazott Molnár Gyula elsőrendű vádlott.

Molnár Gyula egykori SZDSZ-es helyettese, Lakos Imre másodrendű vádlott indulatosan utasította vissza, hogy az ő utasításukra került az ingatlan a Leisztinger-érdekeltséghez. „Ez az utasítás szó, idézem leírtam, ez egy manipulált kifejezés volt. Manipulált kifejezés, igen, ahogy az ügyvéd úr mondta, manipulált kifejezés volt, a kihallgatáson. Az ügyész manipulálta ezt a kifejezést, adta a tanú szájába ezt a szót. Magától ezt soha nem mondta volna és a tanú ezt a vallomásában el is ismerte. Valóban manipulált kifejezés volt, a vádhatóság részéről volt manipulált kifejezés, aminek a következményeit nem látjuk. Egy jogállamban ilyennek következményei kellenének, hogy legyenek” – mondta indulatos hangnemben Lakos Ismer másodrendű vádlott.

Molnár Gyulára 8 hónap letöltendő, míg Lakos Imrére 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla. A telek átjátszásának tervét kifundáló ügyvéd pedig – bűnsegédként – kilencmillió forint pénzbüntetést kapott. „Ha azt tekintjük a hetes számú tanú vallomásából, hogy a Leisztinger Tamáshoz történő eljuttatása, vagy érdekeltségi körébe való eljuttatása volt Molnár Gyula elmondása szerint az egész ügyletnek a lényege, akkor a cégnyilvántartási adatok ezt minden részében alátámasztották” – mondta Nehrer Péter tanácsvezető bíró.

Molnárékat elsőfokon bűncselekmény hiányában felmentették. Mivel az első- és a másodfokú ítélet ellentétes egymással, a jogerős döntés a Kúriára vár.

– Politikai értelemben az látszik, hogy a bíró vereséget szenvedett, nem tudta azt az ítéletet hozni, amit szeretett volna, de megtette azt a szívességet valakiknek, hogy a választási kampányhoz közelítve ismét megvádolnak. Én ezért hálás vagyok természetesen, de folytatom tovább a harcot, jogi értelemben is és politikailag pedig még inkább – közölte Molnár Gyula.

Újbuda volt polgármestere arra kérdésre, hogy indul-e a választásokon azt felelte: „Igen, ezt az elmúlt napokban világossá is tettem. Inkább megerősített engem abban a hitben, hogy tovább kell harcolnom. Tervezek indulni polgármester-jelöltként, és amíg nem jogerős az ítélet, semmilyen más politikai lépést nem kívánok tenni.”

Szeptember végén derült ki, hogy a szocialisták Molnár Gyulát indítanák a XI. kerületben a 2014-es országgyűlési választásokon.

„Be kellene költözniük Molnár mellé”

A Demokratikus Koalíció gyalázatosnak tartja a Molnár Gyula és társa elleni másodfokú eljárást, az ellenzéki párt közleményében szolidaritást vállal a két politikussal. A Jobbik szerint a bűnöző politikus mellett kiálló MSZP-nek és a Gyurcsány-pártnak be kellene költözniük Molnár Gyula mellé a börtönbe. A Fidesz pedig közleményében azt írta, a baloldal összezár a korrupt politikusok mögött, hét év után beigazolódni látszik, hogy a XI. kerület korábbi szocialista vezetése benne volt a kerületnek súlyos károkat okozó ügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!