2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Lendületben a számvevőszéki prés

Hír TV

2018. január 9., kedd 20:00, frissítve: kedd 22:04

Újabb ellenzéki pártokat bírságolt meg a kormánytól papíron függetlenül működő, ámde fideszes vezetésű szervezet. A pártok többsége nem hajlandó fizetni, miközben az Együtt politikusa arra figyelmeztet, hogy az ellenállással újabb büntetést kockáztatnak.

Óriásplakátokon ment neki a Jobbik tavaly tavasszal a kormánynak. A hirdetések többsége olyan felületeken jelent meg, amelyek a miniszterelnök egykori szövetségesének, a mára kegyvesztetté vált Simicska Lajosnak az érdekeltségébe tartoznak. A plakátpiacon nincsenek hatóságilag számonkérhető árak, az Állami Számvevőszék mégis arra jutott, hogy az üzletember túl olcsón adta a hirdetési felületeket, amit az ÁSZ tiltott pártfinanszírozásnak minősített. A Jobbik ellenérveit lesöpörték, és a pártot 331 millió forintra büntették. A pénzt még ebben a hónapban be kell fizetni.

„A Jobbik önként nem fogja kifizetni ezt a bírságot” – közölte keddi sajtótájékoztatóján Vona Gábor. A Jobbik – a többi párthoz hasonlóan – a választási kampányra külön támogatást kap az államtól. Vona Gábor miniszterelnök-jelölt úgy tudja, hogy a kampánypénzből nem hajthatja be a büntetést az adóhatóság.

A Jobbik mellett más ellenzéki pártokat is megbírságolt a számvevőszék, bár jóval kisebb összegre. Az LMP sem fizet. „Eleve egy olyan évet vizsgált az ÁSZ, amit nem szokott vizsgálni. Tehát éveket mindig akkor vizsgál, amikor azok lezárultak. A második pedig az: ez, mondom, egy olyan szerződés volt, amit a korábbi években minden egyes alkalommal rendben talált az Állami Számvevőszék, most pedig úgy érezte, hogy ingatlanbecslőnek áll és alacsony árnak tartja azt a 400 ezer forintot, amit egy három és fél szobás, félemeleti Hegedűs Gyula utcai irodáért fizetünk” – nyilatkozta Ungár Péter, a párt elnökségi tagja.

Közben Juhász Péter levélben kéri Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy adja át azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján az ÁSZ megbírságolta az Együtt-öt. A számvevőszék 19 millió forintra bünteti a kispártot, amiért túl olcsón bérelt irodát és szabálytalanul számolt el adományokat.

A számvevőszéki bírságot be kell fizetni, különben újabb bírság jöhet, mondja az Együtt választmányi elnöke. Szigetvári Viktor álláspontja szerint az adóhatóság inkasszálhat kampánypénzt, és ha ezt megteszi, akkor az a pénz kampánykiadásként nem számolható el. „Ha az Együtt mondjuk 20 millió forinttal ezt a hibát elköveti, akkor mi ezt a 20 millió forintot rossz célra használnánk fel az állami kampányfelhasználásból, ennek meg az lenne a következménye, hogy 2018 végén ellenőriznék külön ellenőrzésben a kampányfinanszírozást, és megbüntetnének minket dupla összegre, minket 40 millióra. A Jobbikot meg 1 milliárd forintnál is többre” – fogalmazott Szigetvári Viktor.

Az Együtt is a megbírságolt pártok között van, nekik 16 milliót kell fizetniük.

A szocialisták sem fizetnek egyelőre

A többi ellenzéki párthoz hasonlóan az MSZP sem fizetné be az ÁSZ-büntetést, bár a bírságról még nincsen papírjuk. Szanyi Tibor, a párt EP-képviselője szerint nekik sem indokolták meg pontosan, hogy miért kapták a bírságot. A számvevőszék szerint a szocialisták is kedvezményesen béreltek ingatlant.

– Egyelőre az a döntés, hogy nem fizetjük be, mivel nem tudjuk, hogy miért.
– Aki megkapta eddig a határozatot, DK, Jobbik, ők sem lettek azzal okosabbak…
– Ott legalább írtak valamit.
– Azt, hogy piaci ár alatt béreltek…
– Nekünk azt sem mondták – fogalmazott Szanyi.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

 

Egyelőre még csak ÁSZ-ügy

Szinte szó szerint ugyanazzal a szöveggel kapta meg a Jobbik a végleges ÁSZ-határozatot, mint ami a jelentéstervezet szövege volt – a párt szóvivője szerint. Mirkóczki Ádám Egyenesen című műsorunkban azt mondta: a szöveg ezúttal sem tartalmaz semmilyen konkrétumot arról, hogy mire alapozva kapott a párt több száz millió forintos bírságot, ezért hazai és nemzetközi jogi fórumra vinnék az ügyet.

„Egyben biztosak vagyunk, ugye amíg a 15 nap le nem telik, amit adott nekünk határidőt az Állami Számvevőszék, addig ugye ez az egész ügy úgymond ÁSZ-ügy. Amint az ÁSZ, nem tudom, átadja a NAV-nak, és például inkasszálni akarja a Jobbik összes létező ingó és ingatlan vagyonát, abban a pillanatban már van polgári peres lehetőség annak az eljárásnak a megindításának során. Azon kívül a nemzetközi fórum alatt én azt értem, hogy én nagyon kíváncsi lennék, hogy nemcsak az Európai Unióban, hanem mondjuk úgy Európában, általában hány olyan ország van, ahol egy ilyen ÁSZ, vagy egy ahhoz hasonló szervezet ellen nincs jogorvoslat” – jegyezte meg a politikus.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!