2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Lélektani határ: Nem vigasz, hogy hazánkban jobb a helyzet

Magyar Nemzet

2020. április 10., péntek 11:54

Nem vigasztalhat minket, hogy a magyarországival nagyjából azonos lakosságszámú európai országok többségében rosszabb a helyzet, mert ahhoz, hogy a járványgörbe itthon továbbra se ugorjon ki, be kell tartani az intézkedéseket.

Orbán Viktor miniszterelnök március 4-én jelentette be, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon. Az óta már megközelítette az ezret az igazolt esetek száma, a fertőzésből mintegy százan gyógyultak fel, és hatvanhatan vesztették életüket. Az akkreditált laboratóriumokban majdnem 28 ezer embernél végeztek tesztet, ami a regisztrált fertőzöttek számát tekintve azt jelenti, hogy Magyarországon a pozitivitás 3,5 százalék körül mozog, ami hasonló a német és a dél-koreai adatokhoz, és arra utal, hogy talán sikerült még időben sikerült megfékezni a járvány terjedését. (Összehasonlításként: az Egyesült Államokban 15, Olaszországban 20, Spanyolországban pedig 40 százalékos a pozitív tesztek, vagyis a fertőzöttek aránya.)

Magyarországon az első regisztrált eset utáni 7. napon, március 11-én hirdetett a kormány veszélyhelyzetet. A kijárási korlátozások egyértelműen lelassították a járvány terjedését, ezért azokat április 9-én határozatlan időre meghosszabbították. A szakemberek többször elmondták: a járványok terjedése jellemzően egy haranggörbét ír le, és nagyon fontos, hogy az esetek száma lassan növekedjen, hogy még kezelhető legyen az egészségügyi ellátórendszer számára. Hazánkban a járványgörbe lassan ível felfelé, a robbanásszerű növekedést egyelőre sikerült elkerülni. A korlátozó intézkedések fenntartása azonban nagyon is indokolt, mert az új esetek száma, ha lassan is, de még mindig emelkedik, a legfrissebb adatok szerint péntekre virradólag a napi 100-at is meghaladta.

A magyarországival nagyjából azonos lakosságszámú európai országok többségében a miénknél rosszabb vagy sokkal rosszabb a helyzet. A szomszédos Ausztriából 13 ezernél is több fertőzött mellett mintegy 300 halálesetet jelentettek, ugyanakkor nagyszámú, több mint 5200 gyógyultat is. Itt a jelenlegi javuló tendencia nyomán húsvét után enyhítenek a korlátozó intézkedéseken. Portugáliában, ahol egy időre a 71 éves Marcelo Roberto Sousa köztárasasági elnök is karanténba kényszerült, már csaknem 14 ezer esetről tudnak, a halottak száma több mint 400, a gyógyultaké szerencsére kétszer ennyi. Svájcban a 24 ezerhez közelít az ismert vírushordozók száma, ezerhez az áldozatoké, itt viszont már majdnem tízezren kigyógyultak a fertőzésből. Belgiumban az ottani szigorú kijárási korlátozás ellenére meredeken emelkedik a járványgörbe, az országban már 25 ezer fertőzöttről tudnak, a halálozási arány csaknem 10 százalékos, a gyógyultak száma több mint ötezer.

Svédországban, amely abszolút különutas megoldást választott azzal, hogy gyakorlatilag semmilyen komolyabb korlátozó intézkedést nem vezetett be a járvány miatt, csak az ötven fő fölötti összejöveteleket tiltották be, a magyar adatnál egy nagyságrenddel több a fertőzött, több mint 9 ezer, az elhunytak száma a nyolcszázat közelíti, és mindössze 205 gyógyultról adtak hírt.

Ha Európa térképére nézünk, akkor azt látjuk, hogy akkor a fertőzöttek számát tekintve Szlovákiában és Szlovéniában hasonló a helyzet, mint nálunk, igaz, az előbbinek fele, az utóbbinak ötöde a magyarországi lakosság száma. Szlovákiában március 6-án jelentették az első esetet, és ezt követően nem sokkal ők is korlátozó intézkedéseket hoztak, aminek köszönhetően – a csütörtöki adatok szerint – még mindig csak alig több mint hétszáz esetnél járnak. Miután azonban átmenetileg felgyorsult a fertőzés terjedése, kedd éjféltől számos utazási korlátozás és részleges kijárási tilalom lépett hatályba április 13-ig, a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállították a határellenőrzést is. Szlovéniában az első jelentett eset, március 5. óta a járvány szintén egy lapos görbét ír le, az országban az eltelt több mint egy hónapban összesen nem sokkal több, mint 1100 fertőzöttet szűrtek ki.

Magyar Nemzet