2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Lehúzzák a turistákat a frekventált helyeken lévő pénzváltók

Hír TV

2018. május 25., péntek 18:54, frissítve: péntek 20:54

A gyenge forint számukra nagyobb nyereséget is jelent. A pénzügyi felügyelet nem tud közbeszólni, a pénzváltás ugyanis szabadáras.

A forint az elmúlt hetekben zuhanórepülésbe kezdett, az euró árfolyama a 320-as szintet ostromolja. A hivatalos váltók mindössze 253-254 forintot ajánlanak egy euróért, aki pedig venne, attól több mint 320 forintot kérnek. A lehúzós váltókban ennek ellenére folyamatos a sorállás, leginkább külföldi turisták veszik igénybe a szolgáltatást.

Amit biztos, hogy érdemes elkerülni a nagyon forgalmas helyeket, turisztikai központokat, és különösen a repülőtereket, és a határátkelőket - hívta fel a figyelmet B. Varga Judit, az azenpenzem.hu főszerkesztője.

A pénzügyi felügyelet előtt nem ismeretlen mindez, ám mivel a pénzváltás szabadáras, vagyis jogszabály nem szabja meg, hogy a váltók mennyivel térhetnek el a jegybanki középárfolyamtól, a fogyasztó feladata, hogy körültekintően járjon el.

Feltűnő módon jelezni kell azt, hogy mi az árfolyam, mi az eladási és vételi árfolyam. És tulajdonképpen egy kínálati piacról van szó, ha úgy tetszik az ügyfél ahogy sétál az utcán, ő dönthet arról, hogy ezt a kínálatot, ezt az ajánlatot igénybe veszi, vagy odébb sétál mondjuk egy utcával, és ott mondjuk a jóval olcsóbb ajánlatot veszi igénybe - mondta az MNB felügyeleti szóvivője. Binder István azt javasolja, hogy senki ne hagyja az utolsó pillanatra a pénzváltást, és előtte tájékozódjon, akár az internetes gyűjtőoldalakról. A tranzakciós illeték 2013-as bevezetése előtt bankon keresztül volt a legolcsóbb külföldön fizetni, azenpenzem.hu főszerkesztője szerint azonban ez mára megváltozott.

Az az elég abszurd helyzet állt elő, hogy a kártyás költés az drágább minthogyha valaki a valutát effektíve megveszi pénzváltónál. Folyamatosan vizsgáljuk a piacot, és szoktunk ilyen összehasonlító elemzéseket is készíteni, és olyan 4-5 forinttal drágább mondjuk az euró kártyával minthogyha a legjobb pénzváltónál veszi meg valaki - mondta el B. Varga Judit.

A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a 4-5 forintos veszteség mellett a kártyás fizetés biztonságosabb, és nem utolsó sorban kényelmesebb is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!