2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Lázár: Sikerágazat az önkormányzatok működése

2014 és 2020 között az uniós támogatások 60 százalékát az önkormányzatok gazdasági fejlesztésekre fordíthatják úgy, hogy a források felhasználásáról helyben dönthetnek a képviselő-testületek. Ezt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jelentette be fideszes polgármesterek előtt. Lázár János szerint tavaly a csődtől mentette meg a megyéket az állam a tartozásaik átvállalásával.

Az elmúlt 22 év legnagyobb sikerágazataként beszélt az önkormányzatokról Lázár János fideszes városvezetők előtt. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a lakosság megbízik a helyi igazgatásban, de ehhez az is kellett, hogy az önkormányzatok ne jelentsenek tömegesen csődöt.

„2011 decemberében, ha a kormány nem avatkozik be néhány hét alatt, akkor 2012 január–februárban megyék tömegének kellett volna csődöt jelentenie” – mondta Lázár János.

Az állam 600 milliárdot átvállalt az önkormányzatok adósságából, a jövőben pedig a források és a feladatok elosztása is változik. Az iskolák és kórházak egy részét az állam működteti, míg a települések európai uniós pénzből fejleszthetnek. Lázár János bejelentése szerint 2014 és 2020 között az uniós támogatások 60 százalékát ugyanis az önkormányzatok gazdasági fejlesztésekre fordíthatják úgy, hogy a források felhasználásáról helyben dönthetnek a képviselő-testületek.

A polgármesterek szerint a 2014-től igénybe vehető uniós források legnagyobb előnye, hogy nem a fővárosból mondják meg, hogy mire költsék a támogatást a települések. „Helyben fog eldőlni, hogy mit kívánnak a falvakban, városokban élők, teljesen más fejlesztéspolitikát jelent ez, mint az elmúlt időszakban volt” – hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Más fejlesztéspolitikára lesz szüksége a közszolgáltató cégeknek is a jövőben. A rezsicsökkentések után például egyelőre nem tudni, az uniós szabályozás miatt érvényben lévő szemétlerakási illetéket hogyan gazdálkodják ki a cégek.

Szakértők szerint a jövőben új hulladékfeldolgozási programok indulhatnak, az újrahasznosított hulladékkal ugyanis kiváltható lenne a szemétlerakási illeték.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Radar - Közlekedési gondokat okozott a havazás + videó

Csütörtökön Magyarországra is megérkezett az idei tél első nagyobb havazása. Azonban nem csak hazánk közlekedésében okozott problémákat a hó, több országban is utakat zártak le, valamint a hatóságok figyelmeztették a lakosságot a veszélyes útviszonyok miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!