2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Latorcai szerint a CÖF a legcivilebb civil szervezet

2017. október 12., csütörtök 22:28, frissítve: péntek 02:37

Nem lát kivetnivalót a Miniszterelnökség helyettes államtitkára abban, hogy közpénzen híznak a kormányközeli civil szervezetek. Latorcai Csaba egy konferencián azt mondta: az ilyen formációknál csak az a fontos, hogy polgárok összefogásának nyomán jöjjenek létre. A fórumon a jegybanki alapítványok és a CÖF képviselője is az átláthatóság fontosságáról beszélt, a Hír TV gazdálkodásukkal kapcsolatos kérdései elől mégis menekültek.

Bár a jegybanki alapítványok csak a Kúria és az Alkotmánybíróság döntése után voltak hajlandók kiadni támogatói szerződéseiket, most az átláthatóságukat hangoztatta az egyik szervezet elnöke. Schaller-Baross Ernő szerint az MNB alapítványainak legfontosabb célja az értékteremtés. Hogy ezt miként szolgálja például egy Matolcsy György unokatestvéréhez köthető cég több százmilliós támogatása, azt nem akarta kifejteni.

– Kérem, forduljanak a sajtóosztályhoz.

– Nem fog válaszolni. Elnök úr, mondja el, hogy ez miért értékteremtő! Én csak ennyit kérek.

– Hallotta az előadásomat. Abban részletesen kifejtettem.

– De ez nem volt benne, azért kérdezem.

– Köszönöm szépen.

A CÖF szóvivője is az átláthatóságról beszélt.

„A külföldről támogatott civil szervezetek jogszabályának az egyetlen jelentősége, a sarokköve, a sarokpontja, a szabályozásnak a lényege, hogy aki külföldről a törvényalkotó által meghatározott bizonyos mértékű pénzeszközhöz jut, akkor ezt a szervezetnek fel kell tüntetnie” – mondta ifjabb Lomnici Zoltán. Úgy tűnik, csak a külföldről támogatott civilek átláthatósága fontos neki, a CÖF támogatásaival kapcsolatban továbbra is titkolózik.

– Mire költötték azt az ötszázmilliót, amit az MVM-től kaptak?

– Értse meg, hogy nem nyilatkozom.

A civil társadalommal foglalkozó államtitkár sem akart válaszolni a Hír TV-nek.

„Van egy ötletem. Menjenek el most Simicska elvtárshoz, és kérdezzék meg, hogy kijózanodott-e már, vagy még mindig részegen firkál. Addig úgyse fogok nyilatkozni. Köszönöm szépen!” – fogalmazott Soltész Miklós.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára nem talál kivetnivalót abban, hogy a kormány mellett nyíltan kiálló CÖF közpénzből gazdálkodik.

„A Civil Összefogás Fórum az egyik legegyértelműbb civil szervezet. Több száz önkéntes személy szabad összefogásán alapul. Úgy gondolom, hogy aki ezt kétségbe vonja, az nincsen tisztában a civilség lényegével” – jelentette ki Latorcai Csaba.

A Közép-európai Civil Fórum nevű konferenciát a jegybank egyik alapítványa finanszírozta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!