2022. 09. 26. Hétfő Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Interpellációk 15:30

Belföld

Láthatóvá vált az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál – videóval

89 centire apadt a Duna a fővárosi szakaszon. Kilátszik az Ínség-szikla a Szabadság hídnál.

  • Láthatóvá vált az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál – videóval

A vízügy mérései szerint augusztus 11-én, csütörtökön kora délután 89 centiméterre apadt a Duna a fővárosi vízmércénél – vette észre az Időkép. 

Ez még nem kritikus (a valaha mért legalacsonyabb vízállás 33 centiméter volt a fővárosban 2018. október 25-én), de már rendkívül alacsony vízállásnak számít. 

A part egyre vastagszik a Duna több szakaszán, a folyó a hó eleje óta közel 40 centit csökkent a fővárosban, a Szabadság hídnál pedig felszínre bukkant az Ínség-szikla.

Az Ínség-szikla vagy Ínség-kő, Ínség-zátony egy (általában vízzel fedett) sziklaszirt a Dunában, a Gellért-hegy lábánál, az 1645,4 folyamkilométernél, a népnyelv szerint „Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa”. A szirt tengerszint feletti magassága 95,76 méter. A nevét onnan kapta, hogy olyan alacsony vízállásnál látható (95 centiméter alatt), ami csak aszályos időszakban (ínség idején) fordulhat elő. 

 

Ezt a jelenséget 2003 szeptemberében, 2011 novemberében, 2015 szeptemberében is meg lehetett figyelni. 2018 augusztus elején pedig újra láthatóvá vált a szikla, amikor Budapestnél 93 centiméteres vízállást figyeltek meg – olvasható a Wikipedián. 

A felszínre bukkant Ínség-szikláról videó is készült. Fotók pedig ITT találhatók.

 

Pecaverzum

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

A DK árnyékkormánya kormányinfót tart

A DK árnyékkormánya kormányinfót tart

Ma tartotta meg első ülését a DK árnyékkormánya. Ezt követően pedig úgy döntöttek, hogy ők is tartanak egy kormányinfót. De, vajon mennyire lehet ez komolyan venni?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!