2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Lasszóval fogják őket, suli után egyből több százezres fizetéssel

2017. szeptember 22., péntek 22:36, frissítve: péntek 23:15

Akkora az informatikushiány, hogy a programozókat már az iskolapadból elviszik a cégek. A piacon már megjelentek a néhány hónapos gyorstalpalók; ezek végzettséget nem adnak, tanulóik mégis azonnal találnak munkát. Jelenleg mintegy 22 ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról.

„Megoldásunk egy személyes egészségapplikáció, ennek az a célja, hogy a saját leletek alapján segít a betegségeket kiszűrni, még azelőtt, hogy komoly problémát okoznának” – mesélte Bene Bálint, akinek cége egészségügyi mobilalkalmazásokat fejleszt. Fejlődésüknek a munkaerőhiány szab gátat: hiába keresnek, nem találnak informatikust.

„Van olyan pozíciónk, amelyre három hónap alatt nulla ember jelentkezett, úgy, hogy akár most fel tudnánk venni. Ez egy nagy problémát okoz a cégünk életében, egyébként minden körülmény adva van, hogy dinamikusan bővüljünk” – közölte a Bene Studio alapító-ügyvezetője.

Pedig néhány éve nő az informatikushallgatók száma. Idén szeptemberben országszerte csaknem 6500-an kezdték egyetemi tanulmányaikat ezen a szakon.

„Ebben az évben jelentősen bővült az informatikahallgatók száma: sokkal többen jelentkeztek ilyen jellegű intézményekbe. De még továbbra is óriási hiány van, hiszen az Európai Unióban több mint 20 ezer it-szakma vár betöltésre” – fejtette ki Lengyelné Molnár Tünde, az Eszterházy Károly Egyetem Médiainformatika Intézetének igazgatója.

A cégek maguk próbálják képezni a hiányzó informatikusokat, és egyre több a néhány hónapos intenzív programozóképzés is, ahova jellemzően pályamódosító fiatalok jelentkeznek. „Adatbázisokkal foglalkoztam. Ez közelebb van az it-területhez, és úgy gondoltam, hogy itt sokkal kreatívabb munkához juthatok, ha elvégeztem a képzést” – mondta Süki Ádám.

Az egyik négy hónapos, ezerórás budapesti képzésen kizárólag a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt. A tandíj több mint egymillió forint, de sok tanuló már a képzés alatt állásajánlatot kap. „Ha 60 fő végez nálunk – ez három osztályból áll –, akkor egy hónap után körülbelül 4-5 ember szokott maradni, akinek még nincs állása. Egy pillanat alatt ha meglátják a cégek, hogy valaki programozni tanult, azt fölveszik” – mondta Kökény Tamás, a Green Fox Academy oktatási vezetője.

A hallgatók a végzettséget nem adó gyorsképzés után is több százezres bérre számíthatnak. Egy néhány éves munkatapasztalattal rendelkező informatikus pedig egymillió forintot is kereshet.

Szeptember elején 22 ezer betöltetlen informatikusállás volt Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!