2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Lángoló Paradicsom: tűzvész Kaliforniában

Hír TV

2018. november 9., péntek 12:14, frissítve: péntek 14:34

Az amerikai médiumok szerint percenként 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává Kaliforniában. A napfényes állam északi részén 3 megyében rendeltek el rendkívüli állapotot. Teljesen ki kellett üríteni a 27 ezer lakosú Paradise városát, ahol a tűzvészben 5-en súlyosan megégtek. Több száz lakóház semmisült meg a lángokban, sok helyen nincs áram.

Kaliforniában lakóházak is megközelítettek a lángok. Los Angelestől északra órák alatt több ezer hektárnyi területet perzseltek fel a bozóttüzek csütörtök óta. A napfényes állam 3 északi megyéjében kellett rendkívüli állapotot hirdetni. A 27 ezres Paradise városából mindenkit ki kellett költöztetni. Hatalmas dugó alakult ki az utakon, a menekülő családok videóra vették az út két oldalán pusztító lángokat. Itt többen is súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A környéken épületek semmisültek meg, sokfelé nincs áramszolgáltatás. A nyugati parton húzódó észak-déli 101-es országút több szakaszát is le kellett zárni. A tűzoltók munkáját nemcsak a szárazság, hanem az időjárás hátráltatja. 80 km/h-ás szél táplálja a tűz terjedését.

Kihívást jelent a számunkra, hogy éppen most fordul szelesre Santa Anában az időjárás, és napokig eltart majd. Jelenleg 400-500 tűzoltónk dolgozik a terepen, sokat még behívunk. Persze van egy másik tűz a Keleti Megyében, ahol megosztjuk az erőforrásainkat. Egyelőre nem erősítették meg a kereskedelmi és lakóépületek megsemmisülését. De azt tudjuk, hogy számos lakóautót és faházat veszítettünk el Cambria Springsben ls Newbury Park nyugati részén– nyilatkozta Mark Lorenzen ventura megyei tűzoltóparancsnok. 

Az oltásba repülőgépeket is bevetettek a 14 tűzfészek elfojtásába. Az egyik alig pár kilométerre pusztít a kaliforniai lövöldözés helyszínétől. A tüzek egyelőre északon pusztítanak, várhatóan déli irányba, a Yosemite nemzeti park felé terjed.