2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Különleges versenyt rendeztek a Széchenyi téren

Kilenc kategóriában, több mint 50 alternatív hajtású, környezetbarát jármű versenyzett az MVM Energia Futamon a Széchenyi téren. Idén öt jelentős műszaki hagyományokkal rendelkező egyetem csapata versengett. A fiatal mérnökök futurisztikus járműveikkel a károsanyagkibocsátás-mentes közúti közlekedésre hívták fel a figyelmet. Az MVM Csoport 2011-ben az európai fővárosok között elsőként szervezett versenyt az alternatív hajtású járműveknek.

Árammeghajtású Trabant és egyedi tervezésű, akkumulátorral működő járművek is indultak a Magyar Villamosművek által harmadik alkalommal megrendezett Energia Futamon. Az egész napos rendezvényen alternatív energia meghajtású járművek mérkőztek meg. A versenyt az idei fővédnök, Németh Lászlóné nyitotta meg. A nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta: az alternatív energiák felhasználására egyre nagyobb szükség van a 21. században.

„Ma még nem jellemző, viszont egyre inkább szükséges, hogy közlekedési eszközeinkben a környezetet, a levegőt és ezáltal mindannyiunk egészségét védő, környezetkímélő energiaforrásokat alkalmazzunk. Az új technológia alkalmazása soha nem volt annyira időszerű, mint napjainkban, amikor kitűzött célunk az üvegházhatású gázok és a kisméretű szállópor-kibocsátás visszaszorítása” – fejtette ki a miniszter megnyitóbeszédében.

A rajtvonalhoz idén is felsorakoztak a hírességek. A sportolók és zenészek elektromos meghajtású gokartokkal vágtak neki a futamnak. A Famous futamot második alkalommal is az olimpiai és világbajnok magyar ökölvívó, Kovács István nyerte.

A Magyar Villamosművek kommunikációs igazgatója azt mondja: a verseny azért is fontos, mert ezáltal olyan fiatal fejlesztőkkel találkoznak, akiket érdemes támogatni.


„Kötelességünk és feladatunk az olyan fajta ismeretterjesztés, amely arról szól, hogy a környezetünkkel hogyan kell tudatosan együtt élni, az innovációban hogy kell tovább lépni, illetve számunkra az is fontos, hogy fiatal tehetségeket támogassunk, így egyetemistákat, műszaki egyetemistákat, akik kitalálják ezeket a különleges járgányokat” – mondta el Felkai György az MVM kommunikációs igazgatója.

Az energiaszolgáltató számos kategóriában díjazta a futamon résztvevőket. A Debreceni, az Óbudai, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói pedig csapatonként 1-1 millió forint különdíjban részesültek, amelyből tovább fejleszthetik majd az alternatív energiameghajtású autóikat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!