2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Köztehermentesítik a sportklubokat

Hír TV

2017. október 30., hétfő 19:25, frissítve: hétfő 20:00

Szívügyüknek tekintik a kormánypártok a sportklubok köztehermentesítését, a javaslat simán átment az illetékes parlamenti bizottságon. A futballklubok tetemes pénzt spórolnak meg, ha nem kell ekhót fizetniük a játékosok után.

A szurkolók szerint méltatlanná váltak a válogatottmez viselésére azok a futballisták, akik júniusban történelmi vereséget szenvedtek a jórészt amatőrökből álló Andorrától. A magyar csapat gerincét légiósok alkották, a többiek a hazai bajnokságban játszanak.

Az NB I tíz legjobban fizetett focistájának névsorát Célpont című műsorunk tette közzé néhány hónapja. Nemcsak a Hír TV, más médium is foglalkozott a közelmúltban a magyar labdarúgók bérezésével. A játékosok foglalkoztatása olcsóbb, mint egy orvosé vagy egy pénztárosé: a klub egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizet utánuk. Az ekhó mértéke húsz százalék, ami még úgy is kedvezőbb, hogy közben a normál munkáltatói járulékteher csökkent. 

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága arról a törvénymódosító indítványról szavazott, amelyet a fideszes Tiba István jegyez. A politikus az NB I-ben újoncnak számító Balmazújvárosi FC elnöke. A képviselő köztehermentessé tenné a hivatásos sportolók foglalkoztatását. Tiba István azt javasolja, hogy a kluboknak egyáltalán ne kelljen ekhót fizetniük.

„A magyar társadalomnak előnyös ez amiatt, mert a sport kiemelt jelentőségű az egészségmegőrzésben, és ha a fiataljaink egészségesek, akkor talán az egészségügyre is kevesebbet kell költeni, tehát ez egyfajta prevenciós lehetőség. Másrészt segíti a sportvállalkozásokat, hogy érdemes legyen a sportot támogatni, mert adózott pénzből nem kell még egyszer adózni valamilyen juttatás miatt” – vélekedett Tiba István. A politikus az iparűzési adó alól is mentesítené a klubokat. 

„Tiba István képviselőtársam, ha jól értem a javaslatát, azzal próbálkozik, hogy egy egyedi formát hozzon létre a sportszervezetek adózási rendjére. Én magam parlamenti képviselőként sem Makón, sem Hódmezővásárhelyen nem találom  problémának azt, hogy az iparűzési adó alól mentesülnek, ez tiszta helyzetet jelent” – jelentette ki Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője 2015-ben még úgy gondolta, hogy a hivatásos sportolók nem szorulnak állami segítségre: „A professzionális futballban, a professzionális sportban az állami pénznek nincs vagy rendkívül szabályozott és mérsékelt formában volna helye.”

A Jobbik szakpolitikusa nem lepődött meg Tiba István indítványán. „Ez is jellemző a Fideszre, hogy a saját érdekében lobbizik, a saját érdekében nyújt be törvényjavaslatokat. A Jobbik Magyarországért Mozgalom úgy gondolja, hogy az, amit a sportban kialakított a Fidesz, nyugodtan mondjuk ki, korrupciós helyzet, hiszen mi azt is korrupciónak nevezzük, amikor a sportszövetségek azért választanak az élükre fideszes képviselőket, hogy majd  azok pénz hozzanak az adott egyesülethez. Ez is elfogadhatatlan” – összegezte Szilágyi György.

Az adómentességet visszamenőleges hatállyal kapják meg a sportklubok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!