2019. június 19.,
szerda, Gyárfás napja

Közös EP-lista nem lesz, együttműködés igen

Hír TV

2019. január 12., szombat 16:06, frissítve: szombat 18:57

Közös lista helyett közös stratégiával és mozgósítással vág neki az ellenzék az európai parlamenti választásoknak. A Fidesz szerint a bevándorláspárti erők álltak össze a bevándorlást ellenzőkkel szemben. A kormánypárt egyébként magyarázatot követel az Európai Bizottságtól Soros György befolyásának nagyságára, miután a Magyar Idők megírta: az üzletember legalább 20 alkalommal találkozhatott az elmúlt években az unió vezetőivel.

„Nincs más hátra mint előre, teremtsük meg az egységet az idei választásokra is. Legyen egység az európai parlamenti választásokon, legyen egység az önkormányzati választásokon, egy az egy ellen” – a január 5-i tüntetésen vetette fel a közös ellenzéki EP-listát Tóth Bertalan, a szocialisták pártelnöke. Az ötlet gyorsan elbukott – európai parlamenti képviselőjük is úgy látja, sokkal inkább arra van esély, hogy az ellenzéki pártok egy közös stratégiával és az Európai Unió melletti közös kampánnyal készüljenek a májusi európai parlamenti választásokra.

„Azt hiszem, hogy az európai parlamenti választások teljes közös listája nem fog megvalósulni. Jelezte a Jobbik, jelezték más pártok is, hogy nem ebben gondolkodnak. De közös stratégiát alakítunk ki, hogy hogyan tudjuk mozgósítani az Európai Unió melletti kampányunkban a magyar választókat, ebben biztos vagyok. Tehát közös listaállításokkal kapcsolatos egyeztetésekről nem tudok beszámolni, mert ilyenek nincsenek, de közös mozgósító kampány és a közös stratégiája kialakítása zajlik” – erősítette meg Ujhelyi István.

A politikus jelezte: a közös mozgósítás mikéntjéről már a héten is tárgyaltak az ellenzéki pártok.

A bevándorlást támogató és az azt ellenzők állnak szemben egymással négy hónappal az uniós választások előtt – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Szerinte a voksolás sorsdöntő lehet az unió életében, hiszen a legfontosabb kérdésről, a bevándorlásról születhet majd döntés.

A Fidesz szerint jelenleg Soros György emberei dróton rángatják az Európai Bizottság vezető politikusait, a Magyar Időkben megjelent összesítésből ugyanis az derült ki: Soros György legalább húsz alkalommal találkozott az unió vezetőivel: Jean-Claude Junckerrel, Frans Timmermansszal, Emmanuel Macronnal és Dimitrisz Avramopulosszal is.

„Egy semmifajta demokratikus felhatalmazással nem rendelkező, egyetlen egy országnak a hivatalos álláspontját nem képviselő, magát egy filantróp személyiségnek beállítani akaró ember többször találkozik az Európai Bizottság meghatározó vezető politikusaival, mint bármely európai uniós tagország miniszterelnöke vagy államfője” – mondta Deutsch Tamás.

A Fidesz EP-képviselője megdöbbentőnek tartja Soros György befolyásának mértékét az uniós vezetésre, amire magyarázatot is követelnek.