2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Közmunkásokból képezhetik a kéményseprőket

, ,

2017. január 11., szerda 18:33, frissítve: szerda 20:36

Közmunkásokat akarnak átképezni kéményseprőnek, hogy megoldják a hiányt, erről panaszkodik a Kéményseprők Szakszervezete. Szerintük a katasztrófavédelemnél nem fordítanak elég időt az átképzésre, az pedig veszélyes, ha olyan ember végzi a kéményseprést, aki nem ért hozzá. A katasztrófavédelemnél azt mondták: csak gondolkodtak azon, hogy bevonják a közmunkásokat a kéményseprőképzésbe, de erről még nem döntöttek. Közben egyre többen panaszkodnak arról, hogy nem jár nekik az ingyenes kéményseprés, mivel a cégük székhelye abban a házban van, ahol laknak.

„Budapestről 4 ezer forint a kiszállási díj, mert közelebbről nem tudnak jönni, a céges helyiségnek egy konvektora van annak 3500 forint a díja, ez rendben van, de ehhez a családi házhoz tartozik még egy vegyes tüzelésű kazán, aminek a felülvizsgálati díja 3800 forint, két cserépkályha, 7600 forint, és van egy gázkazánunk is, ami 3500 forint” – mondta egy férfi a Hír TV-nek.

3500 forint helyett így közel 15 000 forintot kell pluszban fizetnie a kéményseprésért. A 150 négyzetméteres házukat lakásként használják, de van benne egy 30 négyzetméteres szoba, amit egy cég bérel, és ez a székhelye, emiatt viszont egyáltalán nem jár nekik az ingyenes kéményseprés. És ugyanígy jár minden család, amelyik lakásként használja azt az ingatlant, ahová cég van bejelentve.

A kéményseprők sem elégedettek. Érdekvédelmi szervezetük szerint amikor a katasztrófavédelemhez került a munkakör, kevesebb embert vettek át, mint amennyire szükség lett volna, ezért feleannyian vannak, mint amennyire szükség lenne. A katasztrófavédelem gyorstalpalón képezne ki szakembereket. „Tavalyi évben felreppent a hír, hogy vizsgálják a közfoglalkoztatottak bevonását a kéményseprőképzésbe, jelenleg a honlapjukról tájékozódtunk, hogy Pécelen indult kéményseprő előképzettséggel nem rendelkezők számára egy 36 órás képzés, mely után gyakorlati képzésen vesznek részt szakmunkások, mesterek mellett. Ez az idő nem elég ahhoz, hogy a kéményseprést elsajátítsák” – mondta Király Péter, a Kéményseprők Országos Szövetségének alelnöke.

A katasztrófavédők azt határozottan tagadták, hogy közmunkásokat képeznének át, de azt elismerték, hogyan lehetne őket bevonni a kéményseprőképzésbe.

– Természetesen kéményseprőképzés van, tehát betanított munkásból szakmunkás, illetve szakmunkásból mestert képzünk, és ezeknek különböző helyszínei vannak, többek között a péceli objektumban is vannak képzések.
De ezek az emberek, akikről szó van, nem közmunkások?
– Nem közfoglalkoztatottak azok, akiknek a képzése Pécelen zajlik – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A közmunkások szakszervezeténél viszont örülnének minden olyan lehetőségnek, ami után magasabb fizetés jár a jelenleginél, de ők is aggódnak, hogy nem lesz meg a megfelelő képesítés. „Ahogyan történik a dolog, az aggodalomra is okot ad, mert kevésbé megnyugtató az, hogy 3 hónapos képzésben vennének részt ezek az emberek” – mondta Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke.

Egy kéményseprőnek komoly fizikai és matematikai ismeretekkel kell rendelkeznie és értenie kell az épületgépészethez. Az érdekvédelmi szervezetük szerint ehhez legkevesebb 800 óra képzés szükséges.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!