2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

A közgyűlés megszavazta az új tranzitzóna létrehozását

,

2015. szeptember 2., szerda 15:20, frissítve: szerda 22:03

373 millió forintot fordít a migránsok ellátására Budapest az év végéig. Erről a Fővárosi Közgyűlés döntött a nyári szünet utáni első ülésén. A képviselők 1 kivétellel támogatták az egykori Verseny utcai piac helyén felállítandó tranzitzóna létrehozását. A munkálatok már holnap megkezdődhetnek.

„A menekült probléma az egy létező probléma.” A Horváth Csaba júniusban még azt mondta: a bevándorlás egy álprobléma, amit a Fidesz kreált. Mostanra visszakozott a szocialista politikus, sőt több ellátást szorgalmazott a migránsoknak.

A Jobbik továbbra sem támogatja a budapesti tranzitzónák létrehozását, a párt aktivistái ezt egy molinón is jelezték. A főpolgármester nem utasította rendre a radikálisokat.

Tarlós István egyetért Rogán Antallal, aki egy keddi interjújában azt mondta: nem szeretné ha unokái egy Európai Egyesült Kalifátusokban élnének. „Azt is sokszor hallom, hogy hát Magyarországon milyen sokféle vélemény van az ügyben. Azt tudom önöknek mondani összefoglalva, hogy egyesek ne féljenek, majd 20 vagy 30 év múlva lesz itt egységes vélemény, egy pillanatig se féljenek tőle, ha így folytatják, olyan egységes vélemény lesz itt, mint annak a rendje, aztán akkor próbáljanak meg transzparenseket tartani, akkor próbáljanak meg humánus reakciókról beszélni. Nem humánus reakciókra van szükség, hanem életszerű reakciókra” – fogalmazott Tarlós István.

A Jobbik helyi népszavazást írt volna ki a Verseny utcai piac helyén létesítendő ideiglenes menekülttábor létrehozásáról, de indítványukat nem támogatta a közgyűlés.

Végül azonban a közgyűlés rábólintott a józsefvárosi helyszínre. Itt jelenleg is több jobbikos aktivista sátrazik, a hely tulajdonosa azonban már területvédelmet kért, így őket várhatóan a rendőrök viszik majd el.


A táborban 1000 ember fér majd el, odautazásukat a BKV különbuszokkal biztosítja majd. A migránsok ellátására közel 400 millió forintot különített el a főváros. A tranzitzónában önkéntesek dolgoznak majd, az önkormányzatnak ugyanis nincs erre kapacitása. „Egyébként a magyar állam biztosítja a befogadóállomásokon az ágyat, a férőhelyet, az ellátást, a fűtött helyiséget, mindent. Tehát tulajdonképpen ha az állam biztosítja, csak az illegális bevándorló nem akarja igénybe venni, hiába biztosítja a főváros is, akkor ezt se fogja akarni, tulajdonképpen ez egy plusz kiegészítő szolgáltatás Budapest rendezettségének reményében, amiről most beszélünk” – mondta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

Kocsis Máté arra számít, hogy ha az Országgyűlés elfogadja a határ védelmének szigorúbb ellenőrzéséről és a határon felállítandó tranzitzónákról szóló javaslatot, akkor enyhül majd a Budapestre nehezedő migrációs nyomás.

Blokád: előállították a jobbikosokat

Közben előállították az új tranzitzónát blokád alá vonó jobbikosokat: a párt budapesti regionális igazgatóját és több aktivistát. A radikális párt szerint ilyen rövid határidőn belül nem lehet olyan viszonyokat teremteni, hogy az állomással helyettesíteni lehessen a Keleti pályaudvar melletti tranzitzónát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!