2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Kövér László: személyes döntéseink alakítják a haza és a nemzet sorsát

Kálóczy Lajos példája jól mutatja, hogy személyes döntéseink alakítják a haza és a nemzet sorsát - jelentette ki az Országgyűlés elnöke a reformkori politikus tiszteletére rendezett emlékünnepségen pénteken Pér-Mindszentpusztán.

  • Kövér László: személyes döntéseink alakítják a haza és a nemzet sorsát

Kövér László azt mondta: mindannak, amit családunkért és otthonunkért, a körülöttünk élőkért és a településünkért teszünk, országos jelentőségük van, hiszen a haza és a nemzet ezekből a közösségekből áll össze.

Napjainkban azért kell küzdenünk, hogy megőrizzük Európában a jogállamiságot, az európai nemzetek szuverenitását, hogy megőrizhessük gyökereinket és közösségeinket, hitünket és életmódunkat - hangsúlyozta a házelnök. Hozzátette: csak így őrizhetjük meg Európát, és így őrizhetjük meg önmagunkat.

Kövér László kiemelte: Kálóczy Lajos olyan nemzeti szabadelvűséget képviselt, amely a népakaratot tisztelőket nem populistáknak, hanem demokratáknak tartotta, amely a jogokhoz mindig kötelezettségeket is társított, és a szabadság jelszavát a zászlóra tűzve nem elfojtani, hanem érvényesíteni kívánta a népakaratot. Kálóczy Lajos a helyi közéletben akarta megvalósítani a szabadságot, hiszen a rend és az építés embere volt - tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke szerint a szabadsággal ma is felelősség jár: a mi nemzedékünknek is megvannak a magunk feladatai, amelyeket meg kell oldanunk, a magunk harcai, amelyeket sikerre kell vinnünk. Úgy fogalmazott: az a "rögeszmés balítélet" - Kálóczy Lajos szavaival "boszorkánynyomás" - amely egykor "a bécsi birodalom lelkén ült", most a szabad európai nemzetek szövetségéből akar egy európai birodalmat létrehozni.

Rámutatott: a szabadság csak folyamatos ellenállás révén tartható fenn minden olyan központosított birodalommal szemben, amely mindenkire a saját nyelvét és kultúráját, a maga értékeit, vagy éppen értéktelenségét akarja rákényszeríteni, amely betelepítésekkel akarja megváltoztatni az egyes nemzetek életét.

A kétszáz éve született jogi végzettségű Kálóczy Lajos az 1848-as forradalom és szabadságharc idején volt országgyűlési képviselő, majd rövid időre emigrációba kényszerült. Londonból 1952-ben tért haza, és régiségek, érmék, műkincsek gyűjtésével foglalkozott. Később Győr megye alispánja és ismét országgyűlési képviselője lett, Győr polgári fejlődésének motorja volt.

A Kálóczy Lajos emlékét ápoló emlékbizottságot Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselőjnek fővédnökségével hozta létre idén márciusban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány, Pér-Mindszentpuszta önkormányzata, a Mindszentpusztai Vezseny Egylet és a Kálóczy Baráti Társaság.

Azóta a Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke vezette emlékbizottság egy a Kálóczy család és Kálóczy Lajos élettörténetét bemutató konferenciát rendezett már Mezőörsön, pénteken pedig emlékünnepséget tartottak,a melyen Kálóczy Lajos pér-mindszentpusztai sírját is megkoszorúzták. A későbbiekben Kálóczy-mellszobor felállítását is tervezik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Dúró Dórának a parlament folyosóján annyit mondott, kezét csókolom, de nem egyeztetett vele - így reagált Kocsis Máté az atv.hu-nak, miután Magyar Péter azt állította, hogy Kocsis és Dúró rendszeresen egyeztet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.
A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!