2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Belföld

Kövér László: A család a jövő biztosítéka

A magyarok számára a család, a vallás és a nemzet nem a haladás gátja vagy a múlt eltörlendő hagyatéka, hanem a jövő biztosítéka - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon.

  • Kövér László: A család a jövő biztosítéka

Kövér László a 11. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál megnyitóján hangsúlyozta: a magyarok hisznek abban, hogy minden, ami a családokat szolgálja, az egyben a jövőt is szolgálja.

"Ajak a jövő városa, ahol az értékek találkoznak" - idézte a házelnök a település jelmondatát. Ebben a mottóban megjelennek a helyiek által évszázadok alatt létrehozott örökség mellett a magyarság évezredes nemzeti összetartozásának és kétezer éves keresztény európai kultúrájának értékei is.

A házelnök kifejtette, a történelem azt tanítja mindannyiunknak, csak úgy építhetünk jövőt magunknak és élhetünk teljes életet, ha tudjuk kik vagyunk, honnan jövünk és ha tudjuk, merre akarunk továbbmenni.

"A jövő legfontosabb és egyre sürgetőbb kérdése, lesz-e kellő számban gyermek Európában és Magyarországon"

- hangoztatta Kövér László. Akkor születhetnek meg a megmaradáshoz szükséges gyermekek, ha lesznek fiatalok, "családonként egy férfi és egy nő", akik felelősen igent mondanak egymás és születendő a gyermekeik életére. Akkor lesz jövőjük, ha úgy érzik, számítanak rájuk a szülőföldjükön, lesz munkájuk, és belevághatnak életük legfontosabb feladatába, a családalapításba és az otthonteremtésbe - jelentette ki.

A kormány 2010 óta azon dolgozik - folytatta - , hogy pénzügyi szempontból is észszerű legyen mindenkinek itthon maradni, illetve mindazoknak hazatérni, akik korábban a könnyebb megélhetés reményében külföldre távoztak. A kabinet számos kedvezményt és támogatást biztosít a családoknak, ezt pedig - itt Ajakon is - a fiatalok többsége számításba veszi élete megtervezésekor - emelte ki.

Növekvőben van a házasságkötések száma, már most egyre kevesebb az eladó ház, mivel egyre többen szeretnének helyben maradni

- fogalmazott Kövér László. Hangsúlyozta, a pénzügyi kérdéseknél jóval fontosabb, hogy a fiatalok otthon érezzék magukat városukban - és így szülőhazájukban is a maguk helyén.

Kövér László beszédében az emberi élet legnagyobb ünnepének nevezte a lakodalmat. "Ez az a nap, amikor életünk legfontosabb vállalkozásába fogunk bele, és ilyenkor körülvesznek mindazok, akiknek fontosak vagyunk és akik fontosak számunkra" - mondta a házelnök, hozzátéve, ez a fesztivál ennek az ünnepnek a hagyományait mutatja be.

A városnappal egybekötött kétnapos programsorozaton a helyi hagyományőrző lagzi szinte minden jellegzetességét "eljátsszák" a helyiek.

Az Ajak testvértelepüléseinek népcsoportjaival kiegészülő lakodalmas násznép a város egész területét bejárja, megtörténik majd a lánykikérés, a kemencékben menyasszonypogácsa sül, a főzőedényekben pedig az elmaradhatatlan ajaki lakodalmas töltött káposztát készítik el.

Kövér: a magyar állam megőrizte szabadságát és értékeit

Az Országgyűlés elnöke szerint a 2010 óta eltelt években Magyarország demokratikus módon vissza tudta szerezni és meg tudta őrizni szabadságát, értékeit, cselekvőképességét, azaz a magyar állam demokratikus szuverenitását.

Kövér László pénteken, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalka városnapi ünnepségén azt mondta, az elmúlt kilenc évben az emberek a maguk sorsának kovácsai lehettek és "mindenki előrébb léphetett eggyel", miközben a közösség egyre erősebb és összetartóbb lett.

A június végén a megye egy részén pusztító vihart felidézve a házelnök arról beszélt, hogy a természeti csapás felszínre hozta és megerősítette ennek a városnak a közösségét, akik pedig ebben részt vettek, nem fogják elfelejteni ezt az összefogást. Kövér László szerint a jövőben ugyanerre az összefogásra van szükségük a magyar és az európai embereknek a várható természeti és nem természeti csapásokkal szemben, amelyeket azonban "keresztényi lélekkel, józan ésszel és magyar öntudattal" mindig el lehet majd hárítani.

A politika részéről is veszélyt jelentenek mindazok a törekvések, amelyek az európai és a magyar embert el akarják szakítani szülőföldjéről, nemzetétől, vallásától, a családjától, sőt, "férfi és női mivoltától is". "Egyes érdekcsoportok, amelyek elég hatalmat és gátlástalanságot éreznek ahhoz, hogy a 21. században az európai embert úgy uralják és fosszák ki, hogy azoknak nem a szülőföldjét, hanem a tudatát foglalják el" - fogalmazott. Idegen kultúrájú tömegek bevándoroltatásával akarják Magyarországot önazonosságától és szuverenitásától megfosztani, értékeiket és érdekeiket megvédésére képtelen állapotba hozni - figyelmeztetett.

Hangsúlyozta, az áldozattá válást a magyarok nem fogják engedni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy Európa is "elkerülje a végzetét", a kontinens továbbra is a biztonságot, a méltóságot és a jólétet biztosítsa polgárainak.

Az ünnepségen Kövér László méltatta az 1969. augusztus 1-jén várossá nyilvánított Mátészalka gazdag történelmét, fejlődését, gazdasági erejét és lakóinak szorgalmát.

Hanusi Péter (Fidesz-KDNP), a szatmári város polgármestere beszédében hangsúlyozta, a település életében jelentős mérföldkő volt 1888, amikor a vidéki városok között elsőként bevezették egy szakaszon az utcai villanyvilágítást, innen ered a "fény városa" kifejezés.

 

MTI, Magyar Nemzet 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!