2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Kövér: Kiszámítható vagyok, és maradok

Hír TV

2018. május 8., kedd 14:17, frissítve: kedd 16:38

Az országgyűlési képviselők ma letették az esküjüket. Az alaptörvény értelmében a kormány a parlament alakuló ülése után ügyvezető kormányként gyakorolja korlátozott hatáskörét. A Házelnök személyében nincs változás, az Országgyűlésben a következő négy évben is Kövér László lesz az úr. A köztársasági elnök beszédében bírálatot is megfogalmazott.

„Az országgyűlési képviselők 2018. évi választását követő új országgyűlés alakuló ülését megnyitom” – mondta Áder János, majd a köztársasági elnök a Himnusz eléneklése után a korelnöknek adta át az alakuló ülés vezetését. Turi-Kovács Béla Fideszes képviselő köszöntőjében már előre méltó magatartásra intette az ellenzéki képviselőket.

„Azt megértem, ha elégedetlenség van azoknál, akiknek az eredménye nem az, amit vártak. De azt már nem lehet megérteni, ha külföldi hatalmakhoz igyekeznek fellebbezni, ha olyan helyekre igyekeznek valamiféle petíciókat benyújtani, feljelentéseket tenni, amelyek a saját kormányuk, Magyarország ellen irányul” – fogalmazott.

Áder János köszöntőjében elnézést kért a voksolás nem megfelelő lebonyolítása, a sorban állás miatt, és szólt a kamupártokra elszórt milliárdok ellen is. A köztársasági elnök beszédében a mélyebb uniós integráció ellen és a nemzetek Európája mellett foglalt állást. Áder János ez alkalommal is kifejezte aggodalmát a fenntarthatatlan életvitel miatt, majd Ferenc pápa gondolatait ajánlotta a képviselők figyelmébe.

„Ha az ember a valóságtól függetlennek nyilvánítja, és feltétlen uralkodóvá teszi magát, saját létezésének alapja dől össze. Mert az ember helytelenül Isten helyébe lép, és így végeredményben elősegíti az általa inkább elnyomott, semmint kormányzott természet lázadását” – fogalmazott az államfő.

28 éve országgyűlési képviselő, ebből 16 évet töltött ellenzékben, 12 évet kormányon – összegzett a plénum előtt az országgyűlés régi-új elnöke, Kövér László, akit titkos szavazással választottak újra.

„Kiszámítható vagyok és maradok azon meggyőződésemben, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen útja a szuverén magyar népakaratban gyökerező parlamentáris demokrácia keretei között vezet, hogy hazánkban a politikai akarat egyetlen legitim forrása a magyar választópolgárok közössége. Kiszámítható vagyok és maradok azon cselekvésemben, amely arra irányul majd, hogy a szuverén magyar népakaratot a magam helyén minden körülmények között tiszteletben tartsam, érvényesítsem és oltalmazzam, és ugyanezt kérem és várom el minden képviselőtársamtól, legyenek, akár kormánypártiak vagy ellenzékiek” – mondta.

A parlamenti patkóban az elnöki pulpitustól jobbra a kormánypárti képviselők foglalhatnak helyet, utánuk a Párbeszéd politikusai, majd a szocialisták, a DK, az LMP és a Jobbik következik. Az egyetlen független képviselő, Mellár Tamás, a Fidesz mellett kapott helyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!