2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Elfogadta az Országgyűlés a kormánypártok határozati javaslatát

Az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni - jelentette ki Kövér László (Fidesz) házelnök az Országgyűlés keddi ülésén.

  • Elfogadta az Országgyűlés a kormánypártok határozati javaslatát

Nem csatolja fel önként a nyakörvet Magyarország-hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke, az Európai Unió mentő-csomagjának tárgyalásán. Kövér László úgy fogalmazott: ne legyen illúziója senkinek, sem Brüsszelben sem pedig Budapesten: az országgyűlés nem fog a helyreállítási csomaghoz semmilyen politikai feltételt elfogadni.

Erre a hitelre Magyarországnak nem lenne szüksége, de a déli tagállamok iránti szolidaritásból és az EU működőképességének megőrzése érdekében "egyszeri, a rendkívüli helyzet által kikényszerített kivételes eszközként" hajlandó hozzájárulni - közölte. Hozzátette: de csak akkor, ha mindez kizárólag az EU bajba jutott gazdaságainak stabilizálását és az egész gazdasági közösség versenyképesebbé tételének megalapozását, "nem pedig a IV. Német-Római Szent Birodalom létrehozatalának előmozdítását szolgálja".

A házelnök kifejtette: a járvány okozta gazdasági krízis jóval enyhébbnek ígérkezik Közép-Európában, mint az EU régebbi, jellemzően déli tagállamaiban. A Nemzetközi Valutaalap szerint a járvány következményeként az EU idei gazdasági visszaesése eléri a 7,1 százalékot, a déli tagállamoké pedig a 8-10 százalékot, ezzel szemben Magyarországon - amelyet az IMF a gazdaságilag legstabilabb vizsgált országnak tart - ezt csak 3,1 százalékra valószínűsíti - mutatott rá.

Úgy vélte, a magyar kormány a gazdasági visszaesés mérséklése és a munkahelyek védelme érdekében időben és jó döntéseket hozott. Ezért

Magyarország - pénzügyeinek, államháztartásának rendbetétele, a gazdaság növekedési tartalékainak mozgásba hozása és a családok megerősítése után - önerőből is képes kilábalni a jelenlegi gazdasági nehézségekből, nincs szüksége semmilyen uniós mentőövre és a válságkezelés tervezett európai uniós megoldásával nem is ért egyet

- mondta.

Közölte:

az EU Bizottsága kidolgozott egy helyreállítási tervet, amely nem veszi figyelembe sem az országok egy főre jutó nemzeti össztermékének mértékét, sem az országok méretét, sem az országok gazdasági problémáinak különbözőségét, így az igazságtalan, a gazdagabb országokat előnyben részesíti a szegényebbekhez képest, a gazdaságaikat okos és figyelmezett politikával rendbe tevő országokat bünteti, míg a fegyelmezetlen költségvetési politikával magukat adósságba verő országokat jutalmazza.

Emellett ismét "a brüsszeli bürokrácia egójáról szól: ők már megint jobban akarják tudni, mi a jó megoldás", mint a kormányok - fogalmazott.

Megjegyezte: mindezt meg kívánják fejelni a jogállamisági kondicionalitással, azaz "egy homályos, definiálatlan eljárásrend keretében" a pénzek kifizetését össze akarják kötni "az EU globalista, bevándorláspárti, nemzet-, hagyomány- és családellenes, egyre agresszívebb és egyre destruktívabb elitje által megfogalmazott politikai kívánalmaknak való megfelelés kötelezettségével".

Kövér László hangsúlyozta: azonban

"a Haza nem eladó", ezért nem lehet "önként felcsatolni a nyakörvet, melyen a lánc végét olyanok fogják, akiknek feltett szándékuk a közép- és kelet-európai kisállamok újbóli gyarmati alávetése".

Közölte: Magyarország már 15 éve az EU egyenjogú és egyenrangú tagja, és "eddig még minden uniós döntéshez lojálisan viszonyultunk", megvédtük az EU külső határait és "az uniós forrásokkal igyekeztünk úgy sáfárkodni, hogy mindenki jól járjon általa: mi is, akik kapjuk, s azok is, akik befizetik".

Gulyás: A kormányfő kötelező mandátumként tekint a parlament határozatára

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólalásában aláhúzta, a kormány és a miniszterelnök is kötelező mandátumként tekint majd az Országgyűlés most elfogadni tervezett határozatára.

A kabinet álláspontját ismertetve elmondta, az Európai Unió azért készül - eddig nem látott - közös hitelfelvételre, mert egy hasonló mentőcsomag nélkül veszélybe kerülne jó néhány déli tagállam fizetőképessége.

Kiemelte,

Magyarország jó szövetséges, szolidaritása pedig odáig terjed, hogy kész hozzájárulni egy olyan hitelfelvételt célzó lépéshez, amely idegen a magyar kormány politikájától.

A tárcavezető valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Magyarországon problémák lennének a jogállamisággal. Úgy fogalmazott, a "jogállami kondicionalitás" egy olyan politikai bunkósbot, amellyel nyugat-európai országok próbálnak politikai szankciókat bevezetni a velük egyet nem értő közép-európai országokban.

Jobbik: A határozati javaslat csak asztalcsapkodásra jó

Brenner Koloman (Jobbik) azt bírálta, hogy a hétvégi uniós csúcs előtt Kövér László házelnök  és Orbán Viktor miniszterelnök nem hívta össze az úgynevezett konzultációs testületeket, amelyeken a kormányfő hagyományosan beszámol a kormány tervezett álláspontjáról.

A felszólaló azt mondta, hogy a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslat kizárólag asztalcsapkodásra jó, nem pedig egy olyan "új kiegyezésre, amire az Európai Uniónak szüksége volna. A határozati javaslat veszélyezteti a magyar polgárok EU-s pénzét - tette hozzá.

Feltette a kérdést, hogy a kormány miért fél a jogállamisági kritériumrendszer elfogadásától.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában a magyar parlamentarizmus szép gesztusának nevezte, hogy a kormány az uniós tárgyalásokon a parlament által megjelölt stratégiához és állásponthoz tartja magát.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy Magyarország jól használta fel a strukturális és kohéziós alapokat - emlékeztetett. Igazságtalan, hogy ezt követően Brüsszelben olyan költségvetésre tesznek javaslatot, ami a forrásokat jól felhasználó országokat bünteti, a rosszul felhasználókat pedig jutalmazza - fogalmazott.

A jogállamiság értéke fontos dolog, de az uniós javaslatnak ez a része egy "politikai pallos", amit a jobboldali, keresztény kormányok ellen használnak - jelentette ki. Mi köze van a jogállamiságnak ahhoz, hogy mi van a magyar tankönyvekben, miért kell abba belekötni, hogy a kormány szerint a család egy alkotmányos érték - kérdezte az államtitkár. Itt van egy olyan pillanat, amikor ennek megálljt lehet parancsolni - szögezte le.

KDNP: Nem szabad engedni a Szent Korona megsértését!

Rétvári Bence (KDNP) arról beszélt, hogy a homoszexualitás magánügy, ezért nem értik, hogy miért kell nyárról-nyárra "feldúlni a békés, békeszerető emberek hétköznapjait" és provokatív módon megsérti nemzeti jelképeket. Emlékeztetett, hogy a szervezők egy szivárvány alá elhelyezett Szent Koronát választottak az idei melegfelvonulás jelképének.

A politikus úgy fogalmazott: a csendes többség tagjai, a józan gondolkodású emberek nem értik, hogy miért kell minden nyáron nemzeti és keresztény jelképeket megsérteni. Hozzátette, hogy ezek a felvonulások elsősorban nem a melegek elfogadásáról szólnak, hanem egy felvonulási lehetőséget jelentenek a "talajt és témát vesztett" baloldali és liberális erők számára.

Rétvári Bence kijelentette: ezt azonban nem kell mindig, mindenáron eltűrni. A CitizenGo nevű szervezet az úgynevezett Értékvédők tíz pontjával reagált a melegfelvonulás szervezőinek lépésére, a tíz pontot több, mint száz közéleti személyiség és 23 ezer polgár támogatta - emelte ki.

A válaszadó Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is azt hangsúlyozta, hogy le kell választani a csendes többséget a harsány és provokatív kisebbségtől. Az államtitkár azt mondta, hogy utóbbiak tagadják a hagyományos családfelfogást és nem a tiszteletről szóló rendezvényeket szerveznek, hanem provokálják a többségi társadalmat.

Kiemelte, hogy az alaptörvény alapján mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, de a véleménynyilvánítás nem korlátlan. A Szent Korona a nemzet méltóságát jeleníti meg, ezért minden sértő környezetben való felhasználása ellentmond az alaptörvénynek - tette hozzá.

Fidesz: Meg kell akadályozni a vírus behurcolását!

Halász János (Fidesz) arról beszélt, hogy a járvány szempontjából is Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, de amíg nincs vakcina, addig a járványügy készültséget fent kell tartani.

Most a legfontosabb feladat a gazdaság újraindítása - jelentette ki a felszólaló, aki emlékeztetett a hitelfizetési és kilakoltatási moratóriumokra, a lejáró gyes-, gyed jogosultságok meghosszabbítására és a munkahelyvédelmi intézkedésekre.

Eközben a baloldali pártok nem, hogy nem segítették, de szándékosan hátráltatták a védekezést, pedig a széthúzás helyett most összefogásra van szükség - jelentette ki.

Most meg kell akadályozni, hogy külföldről behurcolják a vírust, a járványt a határokon kívül kell tartani - szögezte le. A Fidesz frakció ezért teljes erejével támogatja a kormány legújabb járványügyi intézkedéseit - mondta Halász János

Menczer Tamás a külgazdasági és külügyi tárca államtitkára azt felelte, hogy a védekezés első fázisa az emberek és a kormány összefogásának köszönhetően volt sikeres. Hozzátette, ez azért is kiemelendő, mert korábban is nagyon sok volt és mindig nagyon sok a bizonytalanság.

Az operatív törzs és a kormány időben hozta meg az intézkedéseket - emelte ki.

A baloldal nem, hogy nem vett részt a védekezésben, de azt akadályozták és a védekezés résztvevőit támadták - szögezte le az államtitkár.

MTI / Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!