2018. december 16.,
vasárnap, Etelka, Aletta napja

Kövér: A magyarok és lengyelek csak önmagukra és egymásra számíthatnak

Hír TV

2018. december 8., szombat 16:17, frissítve: szombat 18:52

Közösen ünnepelte meg a lengyel állam függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját a Parlamentben Kövér László az Országgyűlés elnöke, és Marek Kuchinski a lengyel Szejm elnöke. Kövér László beszédében kiemelte az erős, szuverén és független lengyel állam nélkül nem létezik egyensúly teremtésre képes Közép-Európa.

Lengyelország sorsának alakulása nemcsak lengyel, hanem magyar és ezáltal közép-európai ügy is – hangsúlyozta Kövér László a parlamentben a lengyel állam függetlenségének centenáriuma alkalmából rendezett ünnepségen. Az Országgyűlés elnöke emlékeztetett rá, a szabadságért folytatott küzdelemben a lengyel és a magyarok mindig számíthattak egymásra, az erős, szuverén államok nélkül pedig Európa valamennyi nemzete kiszolgáltatottá válhat az Európán kívüli érdekeknek.

„Közösen kell fellépnünk a nemzetközi élet színterein, hogy megvédelmezzük azt ami a miénk. Megvédelmezzük az érdekeinket, megvédelmezzük keresztény kultúránkat, és folyamatos támadás alatt lévő önazonosságunkat. Közösen lesz erőnk Közép-Európát megőrizni a szabadságunk a biztonságunk és a nemzeti méltóságunk földjének” – fogalmazott a házelnök.

Az ünnepségen Marek Kuchcinski, a Szejm elnöke felidézte az ezeréves lengyel-magyar barátságot és kiemelte: Magyarország jelentős szerepet játszott a II. lengyel köztársaság megszületésében.

„Hasonlóképpen emlékszünk a második világháború idején amikor a magyar állam, amikor az átlagos magyar állampolgárok lengyelországi menekültek tízezreit fogadták be” – mondta a lengyel országgyűlés elnöke.

Az emlékülésen az is elhangzott: a lengyeleknek és a magyaroknak a velük sorsközösségben élő cseh és szlovák partnerekkel közösen kell újjáépíteniük Közép-Európát és együtt kell működniük az infrastruktúra fejlesztések és a gazdaság területén is.