2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Kovács Zoltán: Van, amiben nem lehet kompromisszumot kötni

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 19:45, frissítve: csütörtök 21:44

Nem hajlandó kompromisszumra a határok védelme és az európai értékek megőrzésének tekintetében Magyarország kormánya, ugyan akkor továbbra is nyitott a párbeszédre – jelentette ki Kovács Zoltán csütörtökön a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Földi-Kovács Andrea kérdésére azt mondta: sorsdöntőek lesznek a májusi választások Európa számára. Cáfolta továbbá azt a sajtóértesülést, hogy Manfred Weber egy negyedik feltétellel is előállt volna Orbán Viktornak.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy az egész Európai Unióban, de ezen belül az Európai Néppártban is egy nagyon komoly vita zajlik, amelynek fókuszában valójában a migráció áll. Mi az elmúlt időszakban egyértelművé tettük, hogy az európai határok és értékek megvédése kapcsán semmilyen kompromisszumot nem tudunk kötni. Ugyan akkor minden ésszerű gesztusra és tárgyalásra készen vagyunk annak érdekében, hogy az Európai Néppártban is változás következzen be abban, ahogy a migrációhoz, és az ebből fakadó kérdésekhez közelítenek” – jelentette ki a Hír TV-ben Kovács Zoltán.

„Jól rögzített magyar álláspont van, ameddig van remény megváltoztatni az EPP politikáját, addig mi ezekre a kompromisszumokra és párbeszédre készen állunk: a két sarokpontot, illetve a korábban említett kritériumokat viszont biztosan be fogjuk tartani, azaz a migráció kérdésében és az európai kultúra kérdésében nem lehet kompromisszumot kötni” – mutatott rá az államtitkár.

Nem számháború van egy néppárton belül, hanem egy sorsdöntő választás előtt állunk, valójában a történet nem a következő napokról, vagy a kizárásáról-nem kizárásról szól, hanem sokkal inkább arról, hogy ne tudják a Néppártot megosztani. Egyértelmű üzenetet kellene küldeni az európai emberek érdekében a bevándorlás, vagy úgy általában a migráció kérdésében, mondta a Kovács Zoltán stúdiónkban.

Arra az uniós forrásból származó sajtóinformációra, miszerint volt egy negyedik feltétele is Manfred Webernek, amellyel a tegnapi tanácskozáson állt elő, és lényegében azt tartalmazza, hogy a Fidesz fogadja el az Európai Bíróság döntéseit Kovács Zoltán úgy reagált: „ilyen feltételt, még ha állított volna is valaki, teljesen értelmetlen lenne állítani, hiszen Magyarország kormánya és beleértve a támogatását adó Fidesz és KDNP-t az Európai Bíróságát döntéseit mindig elfogadta, nem is értjük, hogyan vetődhetett fel ez a kérdés, alapvetően a kacsa kategóriába tudnám sorolni, hiszen a tárgyalásról minden tudható és minden nyilvános dolgot az érintettek megosztottak, a felvetés önmagában értelmetlen.