2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

Kovács Zoltán válaszolt Dánia külügyminiszterének: Magyarországon a jogállamiság él és virul

Jeppe Kofod dán külügyminiszter az Altinget hírportálnak véleménycikket írt Lengyelország és Magyarország alááshatja az EU alapjait címmel, amit Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár visszautasított. Válaszcikke szerdán jelent meg a portálon.

  • Kovács Zoltán válaszolt Dánia külügyminiszterének: Magyarországon a jogállamiság él és virul

A dán diplomácia vezetője Magyarországot és Lengyelországot a demokratikus értékek "taposásával", az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásásának és a média szabadságának megkérdőjelezésével vádolja. Ilyen nyers kijelentést megdönthetetlen tényeknek illene követniük, ám - mint írja - a dán külügyminiszter egyet sem sorakoztat fel, és hallgat arról a nyílt titokról is, hogy saját kormányán belül elszigetelt véleményt képvisel a témában

- jegyzi meg Kovács Zoltán.

Kofod állításával ellentétben, aki szerint a jogállamiság "elvontnak tűnhet, de a valóságban hihetetlenül konkrét", az a legfőbb probléma azzal, hogy a jogállamiságot használják az európai uniós források tagállamok számára történő odaítélésének mércéjeként, hogy túlságosan kétértelmű a kifejezés. Egyszerűen nem helyes, ha a finanszírozás olyan koncepciótól függ, amelyet még nem határoztak meg megfelelően uniós szinten - szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy az elmúlt évtizedben az EU liberális fősodra gyakorlatilag lerombolta a jogállamiság fogalmát.

"Azt hallani, hogy Dánia igazságszolgáltatási rendszereink működésével kapcsolatos aggodalma abban rejlik, hogy a dán export 52 százaléka az EU közös piacára áramlik. (...) Magyarországot sem kell emlékeztetni az EU piacának fontosságára. Mivel exportunk mintegy 79 százaléka az EU tagállamai felé irányul, (...) ezért kiemelkedő fontosságúvá tesszük az európai normák és értékek - köztük a jogállamiság és más elsődleges szempontok- fenntartását"

- írja Kovács Zoltán.

Végezetül leszögezi: "Magyarországnak nem érdeke, hogy ezeket a dolgokat veszélybe sodorja a jogállamiság aláásásával, az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozásával vagy a kritikus média elhallgattatásával. Kofod külügyminiszter úr érvelése emlékeztet sok másikra, amivel már korábban jó párszor találkoztunk- sok politika és kevés tény."

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!