2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Kovács Zoltán: Álszent a posztkommunista ellenzék magyar-orosz csúcsot ért kritikája

Hír TV

2019. október 31., csütörtök 11:47

A magyar posztkommunista ellenzék abszurd álszent, képmutató értelmezéseket hangoztat az orosz-magyar kapcsolatokról, és emögött egyértelműen politikai motiváció áll - erről beszélt a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Budapesten.

 

Kovács Zoltán azt mondta, hogy a négy éve ismétlődő miniszterelnöki csúcstalálkozók legfontosabb mozgatórugója a magyar nemzeti érdek, ezen kívül szóba kerülnek olyan kérdések is, amelyeket a két ország igyekszik együtt megoldani. Ilyen a közel-keleti helyzet, a keresztény közösségek ottani védelme is.

A magyar posztkommunista ellenzék által adott értelmezési keret olyan hisztérikus politikai hisztériát sugalló, illetve olyan kettős mércét alkalmazó megoldásokat ad a nyugati sajtó szájába és számára, amely nyilvánvaló hazugságokra, illetve olyan dolgok összevetésére épül, amely mögött egyetlen motiváció sejlik fel és ez pedig a politikai motiváció

– mutatott rá a politikus.

Kovács Zoltán azt is kiemelte, hogy Orbán Viktor minden nemzetközi találkozója a magyar nemzeti érdek szem előtt tartása mellett zajlik.

A magyar nemzeti érdekérvényesítés jegyében találkozott Orbán Viktor az elmúlt hónapokban Donald Trump amerikai elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel, a környező országok, illetve a visegrádi államok vezetőivel is - mondta.

Magyar szempontból az orosz kapcsolatrendszer jellege, értelme is kizárólag a magyar nemzeti érdekből vezethető le - hangsúlyozta az államtitkár, kijelentve: a magyar érdek az, hogy a világ minden nagyhatalma érdekelt legyen Magyarország sikerében.

Kiemelte: az ország NATO- és EU-tagsága nem zárja ki, sőt feltételezi az Oroszországgal fenntartott politikai viszonyt. A magyar nemzeti érdek szempontjából kiemelt politikai együttműködési területek között említette az államtitkár Szíria helyzetét, a migrációt vagy például a közel-keleti keresztény egyházaknak történő segítségnyújtást.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kérdésre beszélt Magyarország energiabiztonságáról is, közölve: a magyar és az orosz gáz- és olajszállítók együttműködésének "keretbe foglalásával" 2025-ig az energiaszállítás kereteit és lehetőségeit rögzítették, ami nagyban megerősíti a magyar energiabiztonságot.

Arra a kérdésre, hogy a hosszabb távú gázszállítási szerződésről még kell-e tárgyalni, azt felelte: annak részleteiről és a technikai pontosításáról még lesznek egyeztetések.

Kovács Zoltán hozzátette továbbá: a paksi atomerőmű-bővítés ugyancsak Magyarország energiafüggetlenségének az egyik záloga.

Hír TV