2022. 11. 30. Szerda András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:20

Belföld

Kovács Zoltán: A V4-ek többi tagjával együtt Magyarország nagyon sikeresen kezelte a járvány első hullámát

A koronavírus-járvány első hullámának térségbeli és magyarországi kezelésének sikeréről beszélt a Newsweek című amerikai hetilap Country Report című országmellékletében kedden megjelent interjújában a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

  • Kovács Zoltán: A V4-ek többi tagjával együtt Magyarország nagyon sikeresen kezelte a járvány első hullámát

Kovács Zoltán elmondta, hogy a Visegrádi Négyek, köztük Magyarország nagyon sikeresen kezelte a járvány első hullámát, a második hullám azonban már más, így a pandémiás helyzet is eltérő.

Ami a járvány terjedésének megakadályozását, a fertőzöttek és kórházban ápoltak számát és az elhunytak arányát illeti, a csoport globális összehasonlításban is jó példaként szolgál - fogalmazott az államtitkár.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az első hullám idején Magyarországon különleges jogrendet vezettek be, amelyet ugyan sokan ellentmondásosnak tartottak, valójában azonban nem tért el a Nyugat-Európában történtektől. Emlékeztetett: az Országgyűlés tavasszal, a járvány első hulláma alatt is ülésezett, ami segítette a hatékony védekezést.

Az államtitkár hasonlóan sikeresnek tartja a magyar gazdasági mentőcsomagot is, amely pozitív példa lehet szerinte a nyugat-európai kormányoknak is.

A kormány elsőleges célja, hogy a lehető legtöbb munkahelyet védje meg és hozza létre - jelentette ki. Kovács Zoltán azt mondta, hogy a kormány az elmúlt tíz évben új filozófiával közelítette meg a gazdasági problémákat.

Az alapelvünk az volt, hogy a lehető legtöbb munkahelyre van szükség, ez kell a növekedéshez és a befektetésekhez - mondta. "Feltehetően a magyar kormány erőfeszítéseinek és azok hatékonyságának köszönhetően Magyarországon augusztusban magasabb volt a foglalkoztatottak száma, mint januárban. Erre büszkék vagyunk" - jelentette ki.

A külföldi közvetlen tőkebefektetéseket illető kérdésre az államtitkár elmondta: míg az 1990-es években az olcsó gazdasági környezet és munkaerő csábította a tőkét, addig a kormány ma a magas hozzáadott értéket képviselő iparágakat és beruházásokat akarja az országba vonzani a magasan képzett munkaerő révén.

Ezek a beruházások javítják a kis- és középvállalkozások gazdasági környezetét is - közölte.

Elmondta, hogy a kormány kiemelt terültként tekint az informatikai és a megújulóenergia-iparra.

Mi atomenergiára épülünk. Meghosszabbítjuk a már létező atomerőművünk élettartamát, és az alapvető energiaszükségletünk fedezésére két újabb reaktort építünk Magyarországon. A magyar energiabiztonság másik alappillérét a napenergia jelenti majd - tette hozzá.

Az unió karbonkibocsátás-csökkentési politikájában is hangsúlyos szerepet játszó fenntarthatóságot illetően Magyarország jól teljesít - mondta Kovács Zoltán.

Magyarország nem meríti ki a szén-dioxid-kibocsátásra rendelkezésére álló kvótát. Az energiaipari döntések is ebbe az irányba hatnak. Ebben a tekintetben az atomenergia fontos szerepet játszik, és az EU céljait nem lehet teljesíteni annak használata nélkül - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

A regionális integráció előnyeit firtató kérdésre közölte, hogy a V4-csoport nem véletlenszerűen jött létre, hanem történelmi gyökerekkel rendelkezik.

A kezdeményezés közvetlenül a kommunizmus bukása utánig nyúlik vissza, de csak az elmúlt néhány évben teljesedett ki igazán. Ennek oka az a felfedezés volt, hogy az együttműködés történelmi gyökerei olyan mélyek, hogy megalapozzák az EU-n belüli kooperációt

- tette hozzá.

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a közép-európai régió történelmi, szociológiai és gazdasági alapjai és örökségei elég erősek ahhoz, hogy a csoportot az EU-n belül külön régióként definiálhassuk, hasonlóan Skandináviához, a Benelux államokhoz vagy a francia-német tengelyhez - mondta az államtitkár.

Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy

a régió országai között nagyon jó az együttműködés a koronavírus-járvány kezelésében és az energiaiparban.

Az energetikai infrastruktúrára összpontosítunk, a gáz-, olaj- és elektromos vezetékek hálózati integrációjára - mondta.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!