2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Én és a nagyapám 17:25

Belföld

Koszmovszky Edina: Ne féljenek, legyenek bátrak és szeressék egymást

Utoljára adott interjút a piros kabátos lány, többet nem mesél 1956-ról. Koszmovszky Edina 18 évesen feltűnő kabátjában a forradalom ikonikus alakjává vált.

  • Koszmovszky Edina: Ne féljenek, legyenek bátrak és szeressék egymást

Ő olvasta fel az egyetemisták 14 pontját a Rádió előtt. Koszmovszky Edina minden év októberében ellátogat Magyarországra, és elmesélni a saját történetét.

Munkahelyén, a rádiót hallgatva értesült 1956. október 23-án a forradalom első pillanatairól Koszmovszky Edina. Ekkora döntött úgy, hogy az nap nem megy haza, érezte: cselekednie kell.

A villamosról leszállva a gyülekező tömeghez csatlakozott, ekkor kapta a kezébe a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének 14 pontos követelését.

Koszmovszky Edina a forradalom ikonikus alakjává vált. A Magyar Rádiónál feltűnő, piros színű kabátjában egy riporterkocsira állva olvasta fel a 14 pontot. Ettől a perctől kezdve "A piros kabátos lányként" vonult be a történelembe.

Koszmovszky Edinát szerepvállalása miatt november 13-án név szerint kereste ÁVH, így menekülnie kellet. Ekkor döntött úgy: külföldre megy és új életet kezd.

Minden év októberében azonban hazatér Magyarországra és a forradalomról beszél a fiatalságnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!