2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Erdély és Románia

Következik:

Híradó 12:05

Belföld

Kósa politikai ügynek véli, az ellenzék vádaskodik

Politikai ügynek tartja az amerikai kitiltási botrányt a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos szerint ha az Egyesült Államok valóban a korrupció ellen küzd, akkor az információk átadásával segítenie kellene Magyarországot az ügy felderítésében. Az ellenzéki pártok nyilvános vizsgálatot követelnek.

„Ez sokkal inkább politikai ügy. Ha korrupcióról szólna, nem feltételezem, hogy az Egyesült Államok bűnpártolást szeretne csinálni Magyarországon.” A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az amerikaiaknak nem kellene titkolózniuk a kitiltási ügyben, inkább közösen kellene fellépni a korrupció ellen, amit a két ország közti szövetség is megkövetel. „Sosem verifikáltak semmit, nem mondtak konkrétumot, azt mondták, trafikügy, jó reggelt kívánok, az mikor volt: három évvel ezelőtt?” – fogalmazott Kósa Lajos.

A büntetőjogász szerint a jogszabályok alapján az Egyesült Államoknak akkor kellene színt vallania a kitiltások okairól, ha a magyar hatóságok ismeretlen tettes ellen nyomozást indítanak. „Ha a 96. évi 38-as törvény alapján egy együttműködésre kérjük fel, nyomozást indítunk, és azt mondjuk, hogy együttműködjön a nemzetközi bűnüldözés vonatkozásában a magyar állammal, illetve a magyar hatóságokkal, abban az esetben ismét van egy döntése, hogy segíti-e a magyar hatóságot vagy nem” – nyilatkozta Berényi András ügyvéd.

Nem értik, miért hallgat az Egyesült Államok
A korrupciós ügyek megnevezését várja az Egyesült Államoktól a parlament fideszes alelnöke. Egy szakértő szerint a magyar hatóságokat értesíteniük kellett volna az amerikai társszerveknek.


A DK szerint egy nap alatt megoldható

Az ellenzék nyilvános vizsgálatot követel és a kormányt vádolja bűnpártolással. „Ameddig nem történik itt komolyabb lépés, komolyabb felelősségre vonás ezekben az ügyekben, addig azt hiszem, hogy a bűnpártolás megállja a helyét” – nyilatkozta Szabó Tímea, a PM társelnöke.

„A NAV a velejéig korrupt…” A DK politikusa szerint egy nap alatt meg lehetne oldani az ügyet: a nemzetgazdasági miniszternek kellene több százezer NAV-alkalmazottat nyilatkoztatnia az esetleges érintettségéről. „Ennek a maffiaállamnak a csúcsán álló miniszterelnöknek kötelessége lenne, hogy egyrészt saját maga is nyilatkozzon arról, hogy érintett-e a beutazási tilalomban és nyilatkoztassa kormányának tagjait arról, hogy ők érintettek-e és utasítsa a kormány tagjait, hogy az összes felügyeletük alatt álló szervnél tegyék meg ugyanezt” – mondta szombati sajtótájékoztatóján Kerék-Bárczy Szabolcs DK-tag.

Az LMP viszont közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hírbe hozott elnökéhez fordult. „Vida Ildikó neve többször felmerült, logikus az, hogy első körben hozzá fordulunk felvilágosításkéréssel” – mondta Schiffer András, az ökopárt frakcióvezetője.

Áfacsalás állhat az ügy hátterében

Az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője a héten utalt arra, hogy az ügy hátterében egy áfacsalási ügy állhat. Elszenvedője a világ egyik legnagyobb olajosmag-feldolgozója, a Bunge lehet. A társaság leányvállalata, a Bunge Növényolaj-ipari Zrt., amely a Vénusz étolajat is gyártja. Ez a cég 2011-ben és 2013-ban is megkereste a NAV-ot csalás gyanúja miatt. Az ügyben eljárás indult, amely azóta is tart.

„Ez a bűnszervezet áfabefizetés nélkül különböző élelmiszer-ipari termékeket, többek között cukrot, étolajat, kávét hozott be Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából…” A fejleményekről a héten számolt be a nemzetgazdasági miniszter – nyolcan kerültek vizsgálati fogságba, négyen pedig előzetes letartóztatásban vannak. De információink szerint az adóhatóság a Bunge Zrt.-t és két másik, részben amerikai tulajdonú, gabonakereskedelemmel foglalkozó céget is vizsgál – adócsalás gyanúja miatt – 2011 óta. A gyanú szerint a cégek olyan adóminimalizáló vállalkozások, amelyeket alacsony tőkével alapítottak, ennek ellenére jelentős forgalmat bonyolítanak le. A Bunge ellen egyébként már Argentínában is vizsgálat indult – szintén 2011-ben –, a gyanú ott is áfacsalás több száz millió dollár értékben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!