2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

Kósa Lajos: Nem lesz 48 órás munkahét, szombati munkavégzés

Az ellenzék rabszolgatörvényt kiált, de az igazság az, hogy a főszabály nem változott – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hétfőn a munka törvénykönyve módosításáról Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselője.

  • Kósa Lajos: Nem lesz 48 órás munkahét, szombati munkavégzés

Kósa Lajos szerint ameddig lehetett beadni érdemi indítványt, addig az ellenzék egyetlen egyet sem adott be. Múlt hét csütörtökig lehetett, a határidő lejárt, aki késve jelentkezik hiába mondja, hogy nagyon jól tudja az anyagot – mondta a képviselő, jelezve, hogy az ellenzék hisztériája révén az értékes műsorperceket is a törvény megismerésétől veszi el ez.

Kósa Lajos szerint az új szabályozás a teljes munkaerőpiac 10-15%-át érinti érdemben, még általános érvényűnek sem tekinthető. Kósa Lajos szerint akik azt a lehetőséget szeretnék választani, hogy többet dolgoznak a munkahelyükön, az új szabály révén ezt megtehetik, de ehhez kell a dolgozó, az üzemi tanács beleegyezése, rögzíteni kell a kollektív szerződésben is.

Nem lesz 48 órás munkahét, nem lesz szombati munkavégzés. Ez hazugság. Az elrendelt túlórát a hónap végén kell kifizetni, ahogy eddig is kellett, és nem lehet elrendelni túlmunkát. Az ellenzék rabszolgatörvényt kiált, de az igazság az, hogy a főszabály nem változott.

Akik túlóráznak, azt ki kell fizetni. Az egy éves és 48 órás szabálykeretet az új törvény megtartja, ez egyébiránt az Európai Unió irányelve is. A három év bővítés az elszámolási időkeretre vonatkozik. Fontos megjegyezni, hogy ez az egész módosítás azokra vonatkozik, akiknek egyenetlen munkavégzés melletti a munkarendje. Mezőgazdasági, ipari és egyéb munkakörökre.

Az új törvény jó alkupozíciót eredményez: mondhatja a munkavállaló, hogy az év elején túlfoglalkoztatlak, de ezt az év másik felében visszakapod. Muszáj visszaadnia, különben törvénytelenül jár el. Elrendelni sem lehet a 400 órát, csak akkor, ha abba az üzemi tanács is beleegyezik

Jelenleg nem munkanélküliség, hanem munkaerőhiány van, a munkavállalók nem mélyvízben vannak, hanem nagyon is jók az alkupozícióik. A jelenlegi kormány nyolcszázezer munkahelyet teremtett, míg akik most sípolnak egymillió munkahelyet szüntettek meg a hibás gazdaságpolitikájuk miatt– mondta el a műsorban Kósa Lajos. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péter: Soha nem bántottam a feleségemet, a gyermekeim anyját

Magyar Péter: Soha nem bántottam a feleségemet, a gyermekeim anyját

Soha nem bántottam a feleségemet, a gyermekeim anyját - jelentette ki Magyar Péter jogász kedd reggel az ATV Start című műsorában arra a kérdésre reagálva, hogy valaha is fordult-e tettlegességbe a családi vita közte és egykori neje, Varga Judit volt igazságügyi miniszter között.
Bayer vlog - A III. világháború küszöbén

Bayer vlog - A III. világháború küszöbén

Macron elnök bejelentette, hogy igenis szükség van arra, hogy NATO-csapatok harcoljanak Ukrajnában az oroszok ellen. Azt is közölte Macron elnök úr, hogy igenis lesznek francia csapatok Ukrajnában, hiszen ő az elnök és azt majd ő fogja eldönteni, miképpen azt is közölte, hogy Franciaországnak is vannak atomfegyverei, úgyhogy jó lesz vigyázni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

"Szüksége van Magyar Péternek 24 órás rendőri védelemre?"
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!