2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Kósa Lajos: jelentősen javult a közbiztonság Magyarországon

MTI

2020. szeptember 29., kedd 19:20

A biztonságot illetően mind az európai országok között, mind világszinten az élmezőnyben van Magyarország; az ország közbiztonsága jelentősen javult - összegezte az MTI-nek nyilatkozva Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület keddi ülésén elhangzottakat.

Nincsenek no-go zónák, nincsenek vállalhatatlan utcai összecsapások, nincsenek olyan események sem, mint amilyeneket a londoni polgármester az utcai erőszakkal kapcsolatban a "nagyvárosi mindennapok jelenségének nevezett" - mondta a bizottsági elnök.

Hozzátette: a közvéleményt kiemelkedően irritáló bűncselekmények ellen határozottan fel kell lépni, ilyen például a gyerekek elleni erőszak, a pedofília.

A politikus a belügyminiszter 2019. évi meghallgatásáról közölte: eredetileg májusban tartották volna, ám az akkori pandémiás helyzetre tekintettel a tárcával és az ellenzékkel is abban állapodtak meg, hogy őszre halasztják. Ezzel akkor az volt a céljuk, hogy ne vonják el a védekezéstől a minisztert.

A beszámolóból kiderült, hogy a Belügyminisztériumhoz tartozó minden területen jelentős javulás mutatkozott a múlt évben - mondta Kósa Lajos, utalva arra, hogy ezt a számok is alátámasztják.

Az ismertté vált bűncselekményekkel összefüggésben a tendenciaszerű csökkenésre hívta fel a figyelmet: több mint 400 ezerről 160 ezerre csökkent 10 év alatt ez a szám.

Ugyancsak az elmúlt 10 év viszonylatában a nyomozások eredményessége is jelentősen javult, ahogyan a felmérések alapján a lakosság biztonságérzete is - tette hozzá.

Jelentős előrelépésnek nevezte, hogy sikerült bővíteni a börtönkapacitást. Emlékeztetett: a börtönök zsúfoltsága miatt beindult a "börtönbiznisz is, amire ráült jónéhány baloldali kötődésű ügyvédi iroda és a bűnözőknek kellett kifizetni sok milliárd forintot".

Az Európai Bíróság a bűnözők jogait védte az áldozatokéval szemben. A börtönök kapacitásbővítése a zsúfoltság mellett ezt a "börtönbizniszt" is megakasztotta - mondta.

A migrációról hangsúlyozta, hogy a rendőrség eredményesen védi a déli határszakaszt, ezt mindenki elismeri, annak ellenére, hogy az ellenzék nem ért egyet a határvédelemnek ezzel a formájával.

A katasztrófavédelem munkájáról a bizottsági elnök azt emelte ki az ülésen elhangzottakból, hogy a mostani helyzetben a hatósági ellenőrzés feladatrendszerét nem tudja úgy ellátni a szervezet, mintha nem lenne járvány, de ezt feladatát is végzi.

Szóba kerültek az ülésen a korrupciós bűncselekmények is - mondta Kósa Lajos.

Abban egyetértés volt - tette hozzá -, hogy "a korrupció elítélendő és mindenki küzd ellene, és abban is, hogy Magyarországon a korrupciós esetek száma csökkent, illetve a korrupciós helyzetek száma és a korrupció lehetősége jelentősen szűkült".

Kósa Lajos a bizottság által elfogadott miniszteri beszámolóról közölte, hogy a belügyi tárca és a hozzá tartozó szervezetek munkáját nemcsak kormánypárti képviselők köszönték meg, hanem az ellenzék is.

MTI

x
Rendkívüli hír