2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Korrupció miatt hallgattak ki gyanúsítottént három rendőrt

2021. május 12., szerda 12:04

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást három rendőr és egy vállalkozó ellen.

A nyomozó ügyészség pénteken – több helyszínen – összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre és gyanúsítotti kihallgatásokat foganatosított.

A közölt megalapozott gyanú lényege szerint 2021 márciusában egy Hajdú-Bihar megyei mezőgazdasági vállalkozó azzal kereste meg rendőr ismerősét, hogy tehergépjárművel a közlekedési szabályok megsértésével, – a gépjármű leengedett oldalfalai mellett – nagy mennyiségű takarmány körbálát kíván a tanyájára szállíttatni.

Ennek során a férfi azt kérte a rendőrtől, hogy szolgálati helyzetéből eredően nyújtson segítséget abban, hogy a szállítás során a rendőrkapitányság közlekedési járőrei a szállító gépjárművet ne vonják közúti ellenőrzés alá és ne szabjanak ki az elkövetett közlekedési szabálysértés miatt szankciót.

A megkeresett rendőr főtörzsőrmester erre ígéretet tett, és cserébe jogtalan előnyként azt kérte, hogy a férfi biztosítsa számára az egyik tehergépjárművének használatát, amivel tíz köbméter földet kíván fuvarozni. A vállalkozó a kért ellenszolgáltatás nyújtásába beleegyezett. 

A rendőr főtörzsőrmester a szállítás előtt felhívta az aznap szolgálatot ellátó járőröket, akikkel megegyezett abban, hogy a takarmány körbálákat szállító járművet nem vonják ellenőrzés alá. Ezután ismerősét arról biztosította, hogy a szállítást megkezdhetik, mivel a kollégáival megbeszélte, hogy az ügyben nem lesz rendőri intézkedés.

A vállalkozó a tehergépkocsi használatát rendőr ismerősének másnap biztosította.

Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult, a bűnügyi akció végrehajtásában a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai közreműködtek.

A szemlén készült fotók a közlemény mellékletében, míg az elfogásról készített video az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/FvfpAcGIVlg

HírTV