2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

Kormányinfó: Szombaton nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

2021. április 22., csütörtök 09:55

Szombaton nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A vendéglátóhelyek este fél 10-ig tarthatnak nyitva, és a kijárási tilalom kezdete 11 órára módosul. Gulyás Gergely közölte, holnapra szinte biztos, hogy meglesz a 3 és fél millió beoltott, ez teszi lehetővé a nyitás újabb lépését. A miniszter hozzátette, a beoltottak száma akár már a jövő hét elején elérheti a 4 milliót.

A csütörtöki adatok szerint meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3607 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 3 419 450 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 453 300-an már a második adag vakcinát is megkapták.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a várhatóan pénteken elérik a 3,5 millió első oltottat. Mindennek alapján

szombaton a vendéglátóhelyek teraszai kinyithatnak. 11 órától lesz a kijárási tilalom kezdete

- tette hozzá. Reméli, hogy ezután gyorsan tudnak tovább lépni.

Egymillió feletti vakcinaadag érkezik

A következő egy hétben egymillió kínai vakcina érezik, 200 ezer első orosz oltás is érkezik, és a Pfizer vakcinákból is több mint 300 ezer érkezhet - mondta Gulyás. A beérkezett vakcinákat a lehető leggyorsabban szeretnék eloltani - tette hozzá.

Jó esélyünk van arra, hogy a jövő héten a 4 milliós határt átlépjük.

Aki most regisztrál, az egy-két héten belül be lehet oltva - tette hozzá. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon.

6 milliós oltotti szám kell a nyájimmunitás eléréshez. 

Jól indult az oktatás

Gulyás szólt arról is, hogy már 4,6 millió azok száma, akik megkapták az oltást, vagy a jövőben megkapják. Közölte, hogy tesztjelleggel működik az online oltási regisztráció.

Az óvodások 60, míg az iskolások 75 százaléka élt a jelenléti oktatással.

Nagyon sokan voltak, főleg az ellenzék, akik bizonytalanságot akartak kelteni. Napról napra nő ez az arány egyébként - mondta Gulyás. 

66 ezerrel dolgoztak többen márciusban, mint februárban

Gulyás közölte, hogy a 2021-es költségvetés módosítása, és a 2022-es költségvetés is az újraindtás költségvetése lesz. 6000 milliárd forintot különített el a kormány a gazdaság újraindítására - tette hozzá.Vannak bíztató jelek: 66 ezerrel dolgoztak többen márciusban, mint februárban. Közel van a cél, hogy ugyanannyi munkahely legyen, mint a járvány előtt. 

Ennyi bértámogatást fizettek ki

Májusra is jár a vendéglátóhelyeknek a bértámogatás - mondta Gulyás. Eddig 72,1 milliárdnyi támogatást ítéltek meg, és 71,6 milliárdot fizettek ki bértámogatásra - tette hozzá. 

Ezért kell meghosszabbítani a veszélyhelyzetet

A veszélyhelyzet meghosszabbítására azért van szükség, mert a járvány még nem ért véget. Ez a meghosszabbítás azt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége biztosított legyen. A veszélyhelyzet véghatárideje az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetéhez számított 15. nap - mondta Gulyás. Továbbra sem tudtunk politikia egységet létrehozni a védekezés területén, az nem politikia teljesítmény, hogy a védekezés időszakában álhírekkel és kamuvideókkal akarják lejáratni az egészsgéügyet - mondta Gulyás.

A baloldal hagyjon fel az oltásellenességgel. 

Orbán Viktor beszél majd erről

A miniszterelnök ad majd tájékoztatást arról, hogy milyen újabb lépések lesznek, ha elérjük a 4 milliós beoltotti számot - mondta Gulyás. 

HírTV - Origo