2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Gulyás Gergely: A járványügyi készültség hosszú ideig velünk marad

A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonban fenn kell tartani a járványügyi készültséget - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

  • Gulyás Gergely: A járványügyi készültség hosszú ideig velünk marad

Hétfőn és szerdán is ülésezett a kormány - közölte Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy benyújtották a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültségről szóló törvényt.

Mára sikerült a vírus terjedését kontroll alatt tartani és azt mondhatjuk, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol nem következett be a tömeges megbetegédesek időszaka - tette hozzá.

Kiemelte, a politikában,

az Országgyűlésben a baloldali pártokra nem lehet számítani, nem támogatták, azt a jogszabály, amely megteremtette az eredményes védekezés feltételeit, nem a védekezésben vettek részt, hanem a kormány támadásában, sőt nemcsak politikusokat, hanem a szakembereket is támadta az ellenzék.

Gulyás Gergely szerint azt látni, hogy most, hogy a kormány szeretné megszűntetni a veszélyhelyzetet és egy járványügyi készültségben szeretné folytatni a védkezést az ellenzék akkor is csak a támadásokkal van elfoglalva.

A járványügyi készültség esetében világos szabályok lesznek, a járványügyi készültség hosszú ideig velünk marad - fűzte hozzá.

Az egészségügyi járványügyi készültség azt jelenti, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztifőorvos és a kormány pedig járványügyi intézkedésekhez elengedhetetlen jogosítványokat kap. Ilyen például szükség esetén az idősek vásárlási idejének fenntartása vagy a rendezvénytilalom.

A rendkívüli jogrendet azért szüntethetjük meg, mert erdményesen védekeztünk, a védekezés sikeres volt

- mondta el a miniszter, aki külön köszönetet mondott a védekezés első vonalában részt vett egészségügyi dolgozóknak.

Ami a budapesti szabályváltozásokat illeti, lehetőség lesz péntektől, hogy szabadtéri mozikat, cirkuszsátrat, uszodát és stadiont is lehet látogatni szigorú szabályok mellett. 

Be kell tartani a másfél méteres távolságot és ott ahol székek vannak három ülőhelyet és egy sort mindig szabadon kell tartani. Ma éjféltől az éttermek is nyitva tarthatnak - mondta el. 

Trianon 100. évfordulója kapcsán speciális szabályok lesznek

A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók.

A koronavírus-járvány miatt a Trianon-emlékmű felavatása augusztus 20-án lesz. 

Egyetlen nemzet sem élt volna túl hasonló csonkolást, de azt mondhatjuk 100 év után, hogy Magyarország itt a Kárpát-medencében erősebb, mint valah volt az elmúlt évszázadban - mondta el Gulyás Gergely.

A tárcavezető elmondta, a 10 évvel ezelőtt indított, határon túliakat érintő nemzetegyesítés óta csaknem 1,1 millióval több magyar állampolgár van 2010-ez képest, ez erősírtette az orszégot. 

Minden június 4-i emlékezést támogat a kormány. 

Járványügyi és gazdaságvédelmi alap is van a költségvetésben

A 2021. évi költségvetésről szólva Gulyás Gergely elmondta, a gazdaságvédelem büdzséjéről van szó a járványügyi készültség fenntartása mellett.

Fontos, hogy járványügyi és gazdaságvédelmi alap is van a költségvetésben. Ez az alap segít abban, ha megszűnik egy munkhely, akkor újat tudjunk teremteni.

- emelte ki a politikus.

Elmondta:

a kormány az önkormányzatokra partnerként tekint, szeretnék, ha nem csökkennének a nekik jutó források, ezért szerepel a rájuk vonatkozó fejezetben 858 milliárd forint támogatás, ami 16 százalékkal több, mint 2020-ban.

Megjegyezte: a szolidaritási adó nem azt jelenti, hogy az állam elvesz forrásokat, hanem a gazdagabb önkormányzatok adják ezt az összeget a szegényebbeknek.

2021. július 1-jével tiltják be az egyszer használatos műanyagokat

2021. január 1-je helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.

A betiltást úgy kell megtenni, hogy az - különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben - ne veszélyeztessen munkahelyeket - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket az ágazati szereplőkkel és a leginkább érintett választókerületek parlamenti képviselőivel, ezután állapodtak meg a jövő évi július 1-jei időpontban, valamint abban, hogy 15 mikron felett fogják betiltani az egyszer használatos műanyagok gyártását.

Közölte továbbá, hogy az ágazatban tízmilliárd forintot bocsátanak a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében.

Iskolaőrséget hoz létre a kormány

Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány. Gulyás Gergely azt mondta, az intézkedés mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában - azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak -, és nagyrészt vélhetően korábbi rendőrök töltik majd be a posztot.

Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála, és intézkedési jogosultsága is lesz.

Kibővítik továbbá azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyeknél a büntethetőség alsó korhatára 12 év, és a pedagógusok sérelmére elkövetett összes bűncselekmény ebbe a körbe tartozik majd - közölte a tárcavezető.

HírTV - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!