2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Gulyás Gergely: Elindul a vakcina előjegyzési kampány

A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.

  • Gulyás Gergely: Elindul a vakcina előjegyzési kampány

A kormány ismét kiemelten foglalkozott a szerdai ülésén a járványhelyzettel. Gulyás Gergely közlése szerint, ha az uniós tagállamokban a fertőzöttek számát nézzük, akkor Magyarország a 27 állam közül a 12., európai összevetésben egy hellyel javult hazánk helyezése. 

Az elhunytak száma itthon az Európai Unió átlagánál lényegesen kedvezőbb.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy hamarosan mind a fertőzések, mind a halálozások száma csökkenni fog. 

Gulyás Gergely kiemelte, a megindult tömeges tesztelések következtében a múlt héten Magyarországon volt az 5. legmagasabb a tesztszám az EU-ban.

Ma a fertőzések számát tekintve a látencia jóval kisebb, mint korábban volt - tette hozzá. 

A gyorstesztek elérhetőek a gyógyszertárakba is, de azok eredményei a statisztikába nem kerülnek be.

Döntés született arról, hogy elindul a vakcina előjegyzési kampány. Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben fogja felkeresni a nyugdíjasokat, ebben lesz egy regisztrációs lap és egy ingyenes válaszboríték. Jövő héttől lép működésbe a vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol bárki regisztrálhat

- hívta fel rá a figyelmet a miniszter.

Oltás csak önkéntes alapon lehetséges és államilag szervezett lesz a védőoltások beadása. Az elmúlt napokban az interneten megjelentek olyan hírek, hogy az államon kívül is vannak oltási programok, de ez nem igaz

- emelte ki.

Két további vakcinagyártónál vettünk előjegyzésbe magyar igényeket, vagyis Magyarország minden lehetőséget igyekszik kihasználni. Gulyás Gergely emlékeztetett, az amerikai Pfizer gyógyszergyár úgy döntött előbb az USA-ba és az Egyesült Királyságba szállít, így hónapokat csúszhat az európai szállítás, ebből is látszik, hogy haogy minél több oltóanyag legyen, minden olyan oltóanyag-kapacitást le kell kötni, ahol erre hazánknbak lehetősége van. 

Mintegy 50 milliárd forintnyi vakcinakapacitást foglalt le Magyarország

- mondta el Gulyás Gergely.

A korlátozásokról szólva elmondta, azok december 11-ig maradnak fenn, az utána lévő időszakról kell majd dönteni. 

Orbán Viktor miniszterelnök mától konzultációkba kezd, majd az operatív törzs a kormányfővel kiértékeli a helyzetet, ezt követően fog kiderülni, milyen intézkedések lépjenek érvénybe december 11-e után.

Ami a gazdasági vonatkozásokat illeti, Gulyás Gergely elmondta, mintegy 10 százalékkal lesz kevesebb a teljesítmény, mint amit idén januárban a magyar kormánym, a jegybank, az Európai Bizottság és elemzők vártak a gazdaságtól, tehát ebben a helyzetben keresni kell azokat az utakat, amelyek a gazdasűg újraindítását szolgálják. 

Ebben a helyzetben adót kell csökkenteni

- fűzte hozzá, emlékeztetve arra, hogy némely ellenzéki önkormányzat megszorításokra készült. 

Gulyás Gergely ismertette,

a kormány 2019. december 31-i szinten stabilizálta az adókat, enneél magasabb adót az önkormányzatok a rendkívül ijogrend alatt nem állapíthatnak meg. 

Semmilyen kompromisszumra nincs lehetőség bevándorlásügyben

Az Európai Bizottság migráció akcióterve kapcsán, a tárcavezető emlékeztetett, a migrációs biztos a sajtótájékoztatóján 34 millió érintettről beszélt, valamint szavazati jogot és lakást adna a migránsoknak.

Ha Magyarország nem tart ki a költségvetési vitában, akkor minden eszközt elveszítünk a bevándorlás elleni küzdelemben - mondta.

A kormány semmilyen kompromisszumra nem lát lehetőséget a bevándorlás ügyében, és abban sem, hogy semmilyen nem körülírt jogállamisági mechanizmust elfogadjon.

Magyarország jóváhagyása nélkül nem léphet hatályba a Next Generation alap és a hétéves költségvetés - mondta Gulyás Gergely.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!