2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Belföld

Gulyás Gergely: Nem zárható ki, hogy szigorúbb lépések kellenek majd

  • Gulyás Gergely: Nem zárható ki, hogy szigorúbb lépések kellenek majd

Bár hazánkban továbbra is kedvező a járványhelyzet, alacsony az új koronavírusos fertőzések száma, addig Európában, és különösen a környező országokban egyre többen betegednek meg Covid-19-el. Horvátországban például több mint tízszeresére nőtt az aktív fertőzöttek száma június 22-e óta – jelentette ki Gulyás Gergely. Szavai szerint nem kizárt, hogy az eddigi megelőző intézkedéseknél szigorúbbakat hoz a kormány, hogy ne forduljon meg a kedvező tendencia, ha a ma is ülésező operatív törzs erre tesz javaslatot.

Közölte: az újabb magyarországi fertőzöttek is jellemzően külföldön fertőződtek meg, vagy külföldről érkező kontaktok révén.

A tárcavezető arra is kitért: jövő csütörtökön lesz az EU-s tanácsülés, melyen a tagállamoknak biztosított 750 milliárd eurós keretű kölcsönök kérdése kerül asztalra. Hangsúlyozta: az eladósodás nem jó válságkezelés.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nemcsak a magyar gazdaságnak jelent recessziót a koronavírus-járvány, a déli uniós államok még rosszabb helyzetben vannak. A válságkezelés kapcsán elmondta, hogy a magyar módszerektől eltérő válságkezelést is tudnak támogatni. Az uniós hitelfelvétellel kapcsolatban kiemelte: a közös adósságot közösen kell visszafizetni. A tárcavezető szerint a magyar kormány azt kéri, hogy ne egyenlőtlenül osszák szét a forrásokat: „a gazdag tagállamok ne kapjanak többet, mint a szegényebbek„.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik, hogy a hitelről tárgyaljanak. A T. Ház a jövő hét hétfőn és kedden ül össze. – A hitel visszafizetése 8 év múlva kezdődik meg, és 30 évig tart – közölte Gulyás.

A Kaleta-ügy kapcsán a miniszter elmondta: a kabinet a kormányülésen foglalkozott a gyermekvédelmi helyzettel. Gulyás szerint a büntető törvénykönyv ugyan szigorúbb, mint korábban, ám a Fidesz-frakció egy munkacsoportot hoz létre, hogy szigorítsák a szabályokat. – A kormány nyitott a módosításra – közölte.

– A Párbeszéd nevű gyűlöletközpont a kormánytagok képével ábrázolja az esetet – mondta Gulyás Gergely a Kaleta-ügy kapcsán, amelyet gyomorforgatónak nevezett. Közölte: a párt által választott főpolgármester korábban jelezte, hogy érzékeny a képekre, ám ebben az esetben nem nyilvánult meg. – Ez minden jólneveltségen és a magyar politika létező brutalitásán is túlmegy – értékelt a miniszter.

A tárcavezető kérdésre válaszolva közölte: a délutáni, esti órákban összeül az operatív törzs és megvizsgálják, hogy le kell-e zárni a határokat a környező országokban növekvő koronavírus fertőzések száma miatt.

Gulyás az uniós hitellel kapcsolatban elmondta: 750 milliárd euró értékben veszünk fel hitel, amelyet jó lenne, ha szabadon lehetne felhasználni a tagállamoknak. A német soros uniós elnökségre vonatkozó kérdés kapcsán elmondta: – Praktikus, ha nem a politikai véleménykülönbségeket büntetik jogállami vitákkal – utalt arra a miniszter, hogy a bevándorláspolitika miatti vita kapcsán többször elítélték uniós intézmények hazánkat jogállamisági kérdésekben.

A miniszter tájékoztatása szerint jelentős érdeklődés kíséri a Nemzeti Konzultációt: eddig több mint 230 ezer kérdőív érkezett vissza.

A 4-es metró kivitelezése körüli szabálytalanságok miatt az unió által visszakövetelt mintegy 60 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról Gulyás elmondta: még nincs végleges döntés, a kormány azon lesz, minél kisebbre redukálja a visszatérítendő összeget, amelyet a Demszky korszak felelőtlensége miatt követelnek a kabineten.

A Freund Tamás MTA elnökké választásával kapcsolatos kérdésre a miniszter azt mondta, együttműködésre törekednek, s a a kutatóhálózatok ügye is nyugvópontra jutott.

A Lánchíddal összefüggésben a tárcavezető azt hangsúlyozta, megvan az elvi lehetősége, hogy állami kezelésbe vegyék azt, amennyiben a Főváros továbbra sem tud felmutatni érvényes közbeszerzést a felújítás megkezdésére.

Az utóbbi időben megnövekedett illegális határátlépési kísérletekkel összefüggésben Gulyás Gergely közölte: biztosították a szükséges létszámot a határvédelemben.

Magyar Nemzet - HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!