2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Gulyás Gergely: Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés hazánkban, semmi ok a túlzott hisztériakeltésre

Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés Magyarországon, nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki megfertőződött volna - mondta Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: éjjel is érkezett hét minta, de egyelőre nincs pozitív eredmény. A HírTV érdeklődésére a tárcavezető elmondta, a koronavírus miatt a lakosságnak semmilyen pánikszerű reakcióra nincs oka, adott esetben az operatív törzsnek rendelkezésre áll a megfelelő költségvetési forrás, így bármikor tud lépni.

  • Gulyás Gergely: Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés hazánkban, semmi ok a túlzott hisztériakeltésre

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg - mondta el Gulyás Gergely. 

A Szent László Kórház biztosítja a fertőzött területekről érkezettek ellátását, jelenleg 18 fő van karanténban. Mindannyian jól vannak, tünet és panaszmentesek. A miniszter beszámolója szerint az operatív törzs folyamatosan működik. A nap folyamán Pintér Sándor hatpárti konzultációt tat. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tiszti főorvos is az operatív törzzsel folyamatosan egyeztet - mondta a miniszter. Hozzátette: A Külügyminisztérium a konzuli szolgálatán keresztül gondoskodik arról, hogy az érintett területeken lévő magyarok megfelelő információkat, szükség esetén pedig segítséget kapjanak. 

A japán hajón megfertőződött magyar állampolgárral is ők tartják a kapcsolatot. 

Ami a felkészülést illeti - Gulyás Gergely beszámolója szerint -

1 millió 200 ezer maszk áll rendelkezésre.

Ezek gyógyszertárakba történő eljuttatásáról az operatív törzs gondoskodik.

A büntetés-végrehajtási intézményekben napi 25 ezer maszkot készítenek

- közölte Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra közlése szerint a koronavírus kérdését a kormány kiemelten kezeli. 

Sajnos nem zárható ki, hogy a vírus ne érkezne meg hazánkba

- mondta a kormányszóvivő.

A kormány a következő felhívást teszi közé az állampolgárok számára: 

  • ne utazzanak fertőzött területre, aki mégis megteszi, akkor regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál
  • ha valaki fertőzött területről érkezik haza, ne menjen közösségbe
  • ha valaki észleli magán a tüneteket, mint a láz, a köhögés, a torokfájás, levertség és telefonon értesítse a háziorvosát, vagy hívja 06 80 277 455-ös, illetve a 06 80 277 456-os zöld számokat.
  • kiemelten fontosak az alapvető higiéniás előírások, tehát az alapos kézmosás, 
  • a szülők ne engedjék a gyermeküket két hétig iskolába akkor, ha a gyermek az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt
  • azok a munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban jártak Észak-Olaszországban, ehhez a kormány kéri a munkaadók segítségét is
  • azok az egyetemisták maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban jártak Észak-Olaszországban
  • figyeljünk egymásra is, aki bárki tud olyanról, aki az elmúlt időszakban járt Észak-Olaszországban, kérje meg, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe
  • ha valakinél beigazolódik, hogy fertőzött, az működjön együtt a hatóságokkal

Gulyás Gergely az európai helyzetről szólva elmondta, a február 25-i körkép szerint Ausztriában két ember, Belgiumban egy, Franciaországban négy, Görögországban egy, Horvátországban kettő, Németországban tizennyolc, Olaszországban háromszázhatvankettő, Spanyolországban nyolc, Svédországban egy, Nagy-Britanniában és Észak-Írországban tizenhárom és Oroszországban két esetben diagnosztizálták a koronavírust. 

Közülük többen meg is gyógyultak - tette hozzá. 

Általában súlyos következménye, csak beteg, legyengült vagy kifejezetten idős szervezet esetén van a betegségnek

- hívta fel rá a figyelmet a miniszter.

A Hír TV azon kérdésére, hogy felkészült-e a kormány arra, hogy élelmiszerhiány alakulhat-e ki, ha az emberek a járvány miatt megrohamozzák a boltokat, Gulyás Gergely elmondta, látni a képeket és híreket és napi szinten születnek döntések az operatív törzsnél, hogy hol van szükség beavatkozásra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta,

ma ezekre a reakciókra semmilyen ok nincs. Egy olyan vírusról beszélünk, amely ellen még nem találták fel az ellenszert, de az esetek nagyon nagy részében nem halálos, hanem egy kellemetlen influenzaszerű tünetekkel járó betegség. Természetesen veszélyes, ha valamilyen szövődménnyel kapcsolódik össze, vagy idősebb korban jelentkezik, de egy olyan betegségről beszélünk, ami pillanatnyilag Magyarországon még egyetlen egy embernél egyetlenegy pozitív minta formájában sem azonosítottak. 

Gulyás Gergely szerint semmi ok a túlzott hisztériakeltésre és az operatív törzs minden területen megkapta a szükséges felhatalmazást, hogy adott esetben intézkedjen.

30 milliárd forint jut a börtönök telítettségének csökkentésére

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a kormány döntése értelmében 30 milliárd forintot bocsájtanak a Belügyminisztérium részére, amellyel - akár ideiglenesen is - büntetés-végrehajtási intézmények hozhatók létre. 

A mobilbörtön fogalma Magyarországon kívül is ismert. Cél, hogy a börtönök telítettsége az ne legyen 100%-osnál magasabb

- tette hozzá.

Gulyás a kormány nevében üdvözölte, hogy az országgyűlés elfogadta azt a törvényt, hogy átmenetileg felfüggesztik az elítélteknek járó kártérítések kifizetését.

Egyértelművé vált, hogy egy iparág épült fel erre a kormány álláspontja szerint.

A miniszter elmondta, az Igazságügyi Minisztériumnak a június 15-i határidőig olyan előterjesztést kell tennie, ami azt rögzíti, ha és amennyiben mégis kártérítést kell az elítéltek számáéra fizetni, akkor azt áldozatok részére ki lehessen fizetni. 

Tovább 462 millió forint az olimpiai felkészülésre

A kormány szerdán meghallgatta a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, vagyis a kormány abból indul ki, hogy nem marad el az olimpia.

A kormány a MOB által kért feltételeket az olimpiai felkészüléshez biztosítja. 

Ez azt jelenti, hogy az eddig forrásokon túl további 462 millió forintot bocsájt a Magyar Olimpiai Bizottság rendelkezésére

- jelentette be Gulyás Gergely. 

A MOB-elnök 13 érmet ígért, ugyanakkor a politikus közlése szerint a kormány abban bízik, hogy ennél jobb szereplés is lehetséges. 

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra beszámolója:

Nincs több kormányzati forrás a Biodómra

A Hír TV azon kérdésére, hogy mi lesz a sorsa Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő Biodómnak, Gulyás Gergely kiemelte, a kormány számtalan területen ad támogatást a fővárosnak.

A Biodóm ügye azért nehéz kérdés, mert ott a fővárosi állatkert volt a beruházás lebonyolítója. Ők először azt jelezték, hogy ez 25 milliárd forintba fog kerülni, ezt biztosította a kormány, majd jelezték, hogy tévedtek egy nagyot, 43 milliárdba kerül, ezt is biztosította a kormány. A fővárosnak és az országnak is van költségvetése, egész egyszerűen nincsenek a 2020-as és a 2021-es költségvetésben sem szabad 15 és 20 milliárdos források.

A fővároson a sor, hogy pótolja a hiányzó forrást – fűzte hozzá Gulyás Gergely.

Gulyás: A főpolgármester tartsa be ígéretét a 3-as metró klimatizálásáról!

A főpolgármester felelőssége, hogy betartsa ígéretét a 3-as metró klimatizálásáról - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 Gulyás Gergely emlékeztetett: a Fidesz-frakció előterjesztett erről a kérdésről egy javaslatot, de a Fővárosi Közgyűlés többsége leszavazta. Ugyanakkor ha a főpolgármester a 3-as metró klimatizálására tett ígéretet a kampányban, az a minimum, hogy ezt az ígéretét valóra váltja - közölte.

Gulyás Gergely a Szabad Tér Színház ügyéről azt mondta: számukra az a megoldás elfogadható, amely Bán Teodórának is az. Van egy szakmai bizottsági javaslat, amely egyhangú volt, és a bizottság művész tagjainak hozzáértését, pártatlanságát az ellenzék részéről sem érte kritika - közölte. Hozzáfűzte: ezért a főpolgármesternek választ kell adnia, miért veszi semmibe ezt az egyértelmű véleményt.

HírTV - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!