2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Belföld

Kormányinfó: Megbukott a csúcsjelölti rendszer

Kormányinfót tart Gulyás Gergely és Hollik István. A kormány aktuális döntéseiről beszélnek.

  • Kormányinfó: Megbukott a csúcsjelölti rendszer

A szerdán tartott kormányinfón, Gulyás Gergely elmondta, hogy hatályba léptek a családvédelmi akcióterv első intézkedései, és óriási érdeklődésről számolt be, kijelentve, a hónap végére minden bizonnyal elmondhatják, hogy ilyen sokat még nem érdeklődtek az első hónapban egy családtámogatási konstrukció iránt. A miniszter bejelentette: folyamatosan tájékoztatást fognak adni az igénylések számáról és az érdeklődés intenzitásáról.

A brüsszeli eseményekre reagált Gulyás Gergely, az előrehozott kormányinfón. Elmondta a magyar kormány legfontosabb célkitűzése, hogy olyan személy álljon a Bizottság élén, aki alkalmas arra, hogy a jelenleg 28, később 27 tagállam közötti konszenzust megteremtse, akinek meg van az esélye arra, hogy személyisége folytán nincs olyan kizáró ok, ami megnehezítené ezt a munkát. Ezt a célkitűzést sikerült elérni a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.

Timmermans és Weber személyéről kiemelte, hogy miért nem voltak megfelelőek a vezetői szerepre. Gulyás Gergely kijelentette, örülnek, hogy bár nagy küzdelem árán, de világossá vált, hogy  a szükséges többség nincs meg ezen személyek mögött.

Manfred Weber megítélése – néppárti politikusról lévén szó – bonyolultabb volt, mint a szocialista Timmermanns értékelése, de márciusi nyilatkozatából, miszerint nem akar a magyarok szavazatával nyerni, következett, hogy ő sem válhatott a bizottság elnökévé – mondta Gulyás Gergely. – Nem tettünk mást, mint teljesítettük Manfred Weber kérését – fogalmazott a miniszter. Azt már fel sem hozta viták során a magyar delegáció, hogy a néppárt és a szocialisták is történelmien gyenge eredményt értek el – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a Visegrádi Négyek egysége mindvégig megbonthatatlan volt, mely alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ma Európában ez a legerősebb együttműködés.

Gulyás Gergely háláját fejezte ki a Lengyel, Cseh és Szlovák partnereknek, miniszterelnököknek és kormányfőknek, azért, hogy végig a közös ügyet képviselték.

„Mindez úgy történt meg, hogy a négy tagállamnak a miniszterelnöke, kormányfője négy különböző pártcsaládhoz tartozik. Tehát ez is jól mutatja, hogy ma a régióhoz tartozás az felülírja a pártcsaládhoz tartozást.”

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a tegnapi döntés azt jelenti, hogy ez a csúcsjelölti rendszer megbukott.

„A második helyezett pedig ezen a választáson emlékezetem szerint a Demokratikus Koalíció nevű párt lett, akik pedig még azt sem tudták a választási kampányban, hogy melyik frakcióhoz fognak csatlakozni. Vagy a liberális vagy a szocialista frakcióhoz akartak csatlakozni.”

Elmondta ugyanez elmondható a Jobbikról, akiknél arról sincs szó, hogy bármelyik pártcsalád szívesen látná őket a soraiban, de legalábbis semmilyen pártcsaládhoz tartozás a választások pillanatában nem állt fent.

„Tehát az az állítás, hogy valamiféle demokratikus legitimációval járna a csúcsjelölti rendszer az egész egyszerűen Magyarországon tényekkel cáfolható és Európa nagy részében sem igaz.”

Elmondta, az új jelöltek felé megelőlegezett bizalommal fordulnak.

„Az a véleményünk, hogy természetesen a jelöltek közül nagyon sokan vannak, akikkel több kérdésben is lehet véleménykülönbséget fellelni a Fidesz vagy a magyar kormány és az ő álláspontjuk között, de szerintünk pontosan az a lényege az európai intézmények sikeres vezetésének, hogy valakinek lehet karakteres álláspontja, de a szerződések őreként kell, hogy a Bizottságot vezesse.„

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!