2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Kormányinfó: 2020-ban a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben

Gulyás Gergely: Az Európai Unió nem áll készen újabb tagállamok felvételére. Ezen fontos változtatni.

  • Kormányinfó: 2020-ban a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben

A szerdai és a múltheti kormányülés fejleményeiről beszélt Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Csütörtökön Brüsszelben Európai Uniós csúcstalálkozó lesz, melynek személyi kérdések miatt is aktualitása van, illetve a következő öt éves Európai Uniós időszakra vonatkozó stratégiai agendának az elfogadása is napirenden van. – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte:

„Minden egyes öt éves ciklus kezdetén az Európai Unió állam és kormányfői elfogadnak egy olyan programtervet, ami kijelöli a következő öt év legfontosabb feladatait. Ez most is meg fog történni. Magyarország aktív, tevékeny módon járult hozzá ennek a szövegnek az elkészítéséhez.”

Hozzátette, azt remélik olyan döntések születnek, melyek az eddigi sikertelenségek után a siker irányába tudja az európai közösséget vinni.

Egyértelművé kell tenni, hogy a tagállami gazdaságpolitikának továbbra is komoly teret kell hagyni. Az adópolitika az nemzetállami hatáskörbe tartozik és a gazdaságpolitika szakpolitikai eszközeinek a megválasztásai is egyértelműen tagállami hatáskörbe kell, hogy tartozzon - mondta Gulyás Gergely.

„Fontosnak tarjuk azt, hogy az Európai Unió a következő öt éves időszakban végre nyissa meg a nyugat-balkáni országok számára is a csatlakozás perspektíváját”

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy ma a nyugat-balkáni országok között sokan nagyon sokat tettek azért, hogy az unióval folytatott csatlakozási tárgyalások előre haladjanak, de úgy tűnik, hogy az Európai Unió nem áll készen újabb tagállamok felvételére, melyen fontos változtatni.

Hozzátette, a V4-es egyeztetések után egyértelműen közös állaspontot fognak képviselni a Visegrádi Négyek a csúcstalálkozón. Gulyás Gergely elmondta, ez a közös álláspont valamennyi visegrádi ország vezetője tekintetében a személügyekben úgy foglalható össze, hogy sem a spitzenkandidat rendszert, sem pedig Manfred Webert nem támogatják.

„Úgy gondoljuk, hogy Manfred Weber személyétől függetlenül az a spitzenkandidat rendszer, amelyet az európai pártok akartak az állam és kormányfőkre ráerőltetni ez a Lisszaboni szerződéssel ellentétes, a közösségi joggal ellentétes. A Lisszaboni szerződés egyértelműen rögzíti, hogy az Európai Bizottság elnökének jelölési joga az az állam és kormányfőkből álló Európai tanácsot illeti meg.”

Magyarország a klímavédelem tekintetében a legpéldamutatóbb eredményeket felmutató országok közé tartozik. Ez a téma is napirenden szerepel a csúcstalálkozó folyamán. 1990 óta a széndioxid kibocsátás 32%-al csökkent, mely 2030-ra 40% emelkedik majd.

„A kormány helyes, jövőorientált, klímabarát és a magyar választópolgárok érdekében álló klímapolitikát folytat és ezt fogjuk képviselni az Európai Unió tanácsülésén is” -  hangsúlyozta Gulyás Gergely.

2020-ban a családok támogatása nő a legnagyobb mértékben. A magyar kormány 2010 óta megduplázta a családtámogatásra fordított összegeket, ez Európában ma a GDP 4,6 %-ával a legmagasabb. A jövő évi költségvetésben több, mint 2200 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar családok támogatására. A foglalkoztatottak száma 4,5 milliónál áll és a 3,5%-os munkanélküliség pedig a harmadik legalacsonyabb az Unió 28 tagállamát tekintve - hangsúlyozta a miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte, az államadósság mértéke évről-évre csökken. Az államháztartási hiányt a jövő évben 1%-ra tervezi a kormány, mely a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony.

Kifejezetten aggasztónak nevezte a szúnyog helyzetet a miniszter, melyről elmondta plusz források biztosításával igyekeznek a szúnyogok megfelelő irtására, mely az elkövetkezendő hetekben minden eddiginél több irtást fog eredményezni.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!