2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Gulyás Gergely: Aggasztó a vírus terjedése a világban, de a magyar egészségügy felkészült

A kormány legfrissebb döntéseiről Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra számolnak be.

  • Gulyás Gergely: Aggasztó a vírus terjedése a világban, de a magyar egészségügy felkészült

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról, hogy a kormány szerdán hosszan tárgyalt a vírusügyi helyzetről. Azt mondta, az egész világon nő a fertőzések és a halálesetek száma és ez alól Magyarország sem kivétel, ez látszik az elmúlt heti és a mai adatok alapján is. Gulyás Gergely leszögezte, az Európai Unió 27 tagállamának átlaga a halálesetek számát tekintve egymillió főre vetítve 357 halott, míg Magyarországon egymillió főre vetítve eddig ez a szám 129. Európában és az Egyesült Államokban aggasztó a vírus terjedése, de a legfontosabb az, hogy az egészségügyi ellátórendszer Magyarországon tavasszal sikerült felkészíteni a vírus elleni védekezésre. Az ágyszámokat tekintve, a kórházakban az ágyak 47 százaléka üres, műtéteket nem kell elhalasztani és továbbra is mindenki számára, aki koronavírus fertőzés miatt kerül kórházba biztosított a lehető legmagasabb színvonalon az orvosi ellátás.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány nagyon fontosnak tartja, hogy kifejezze megbecsülését az orvosok és az ápolók felé. Ez a megbecsülés anyagi és erkölcsi egyaránt, így ez év november 1-től 20 százalékkal nő az ápolók fizetése. Ezt 2022. január 1-jén egy 30 százalékos béremelés követi majd.A 2018-as bérekre vetítve ez azt jelenti, hogy összességében 72 százalékos lesz a béremelés ebben az ágazatban és idén egy egyszeri 500 ezer forintos juttatásban részesült minden egészségügyi dolgozó. Az orvosokra vonatkozólag a miniszter hozzátette, a kormány elfogadta az egészségügyi bértáblát, amit az Orvosi Kamara elfogadni javasolt. Ezt az Országgyűlés egyhangúlag el is fogadta. A kormány részleteket illetően tárgyal a Kamarával és a háziorvosok képviselőivel is annak érdekében, hogy mielőbb egy mindenkire kiterjedő szabályt lehessen alkotni.

Van utánpótlás az influenzaoltásból

A koronavírus elleni vakcináról Gulyás Gergely úgy fogalmazott:az Oroszországból és Kínából származó készítményeket az Operatív törzs fogja megvizsgálni. Amennyiben megfelelő, Magyarország vásárol belőle, méghozzá első körben.

Gulyás az influenza elleni oltás kapcsán arra biztat, hogy mindenki oltassa be magát az ingyenesen elérhető vakcinával, mert elkerülhető a két betegség kombinációja.

– 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, ha de ha szükséges akkor külföldről pótolni tudjuk, majd gyártani is fogunk – mondta a miniszter.

A kormány döntött az idei Szép-kártya június 30-ig meghosszabbított keretéről: évi 400 ezerről-800 ezer forintra emelkedett a adható cafeteria. A kártya a belföldi turizmust támogatja, Gulyás azt kéri, hogy senki se menjen külföldre, még síelni se, mert a síközpontok gócpontokká válhatnak.

Hír TV, Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!