2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Körbezárja a TEK a Kossuth teret a kormányellenes tüntetések napján

Hír TV

2018. május 5., szombat 21:12, frissítve: vasárnap 18:18

Bár szombat este a TEK jelentős korlátozásokat jelentett be az Országgyűlés május 8-i alakuló ülésének éjszakájára, a rendőrség ígérete szerint a civilek megtarthatják délelőtti demonstrációjukat, amit már korábban bejelentettek. A tüntetések szervezői azt ígérik, ha megpróbálják ellehetetleníteni a megmozdulást, akkor bíróságon támadják meg a tiltást, és más helyszínen fognak demonstrálni.

Kedden a parlament alakuló ülésekor több rendvédelmi szerv is védi majd az Országgyűlés épületét. Aznapra ugyanis több kormányellenes tüntetést is bejelentettek.

A civilek elől eredetileg csak az Országház épülete lett volna lezárva. Később a rendőrség bejelentette, hogy a teljes Kossuth teret lezárják. Szombat este pedig a TEK is intézkedett: ők már több száz méteres távolságban szeretnék tudni a tüntetőket. A lezárás az Alkotmány utca és Vadász utca sarkáig tart majd, védett személy mozgására hivatkozva. A TEK arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy ki ez a védett személy. Írásban annyit közöltek a Hír TV-vel, hogy indokolt mértékű és arányos intézkedéseket vezetnek be, de kiemelt szempontként kezelik, hogy az állampolgárokat a mindennapi életükben csak a szükséges mértékig akadályozzák. Azt ígérik, hogy a korábban bejelentett tüntetést ez a zárás nem fogja akadályozni.

Civilek a parlament köré vont élőlánccal is tiltakoznak majd. Ezt elsőre a rendőrség betiltotta, ám a Társaság a Szabadságjogokért bíróságon támadta meg a döntést, amely nekik adott igazat. Szerintük a TEK sem korlátozhat egy korábban bejelentett tüntetést.

Az, hogy idő közben a Terrorelhárítási Központ elrendelt egy újabb területlezárást, egy újabb személy- és létesítménybiztosítási intézkedést, ez közvetlenül nem volna szabad, hogy érintse a tüntetéseknek a megtarthatóságát - mondta el a TASZ gyülekezési jogi szakértője, Hegyi Szabolcs.

Nemcsak a kormányellenes tüntetőket szeretné a rendőrség minél távolabb tolni a parlamenttől, az alakuló ülésről több kormányfüggetlen újságíró sem tudósíthat.

Ez igazából ilyen kipécézése egy-egy embernek. Mert most éppen erre hivatkoznak, hogy aki nem tartotta be a 2014-18-as ülésszakban a szabályokat. Lehet, hogy egy következő alkalommal meg arra fognak hivatkozni, hogy nem mehetnek be, akik a '98 és 2002-es ülésszakban nem tartották be a szabályokat. Tehát ez egy teljesen mondvacsinált indoklás - mondta az Index újságírója, Fábián Tamás.

A Jobbik korábban kordonbontást ígért, ám a pártok többsége még nem döntötte el milyen formában vesznek részt a tüntetéseken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!