2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Komoly fennakadásokat okozhat a törzskarton bevezetése

Hír TV

2017. október 31., kedd 08:01, frissítve: kedd 08:48

Az eddiginél jóval részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezi a háziorvosokat egy friss jogszabály. Jövő júliustól nemcsak a páciensek és a rokonaik kórtörténetét kell majd kikérdezniük az orvosoknak, hanem a betegek munkahelyi körülményeiről is érdeklődniük kell. A kormányzati álláspont szerint a részletes kikérdezés azért fontos, hogy pontos képet lehessen alkotni a lakosság egészségügyi állapotáról. Az orvosok viszont attól félnek, hogy a faggatózás miatt csorbulhat a pácienssel kialakított bizalmi viszony.

A szokásos kérdéseken túl a háziorvosnak egyebekről is ki kell faggatnia a beteget. Például arról, hogy a rokonságban mikor és milyen krónikus betegségek voltak. Ezek az adatok az úgynevezett törzskartonhoz kellenek, amelynek kitöltése több mint 20 percig tart.

„A legnagyobb probléma jelenleg a praxisokban, hogy sem az idő, sem a rendelkezésre álló személyzet  nem elegendő ahhoz, hogy a normális betegforgalom mellett ennek  a törzskartonnak a kitöltését, hát ilyen napi rutinban elvégezze a háziorvos vagy a gyerekorvos. Nyilvánvaló hogy a következő fél évben kollégáknak valahogy ki kell okosan és ügyesen dolgozni” – vélte Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete elnöke.

A törzskartont júliustól vezették be, folyamatos frissítése szintén elvárás. Az adatok bekerülnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, amely egy központi nyilvántartás.

A felnőtt pácienstől az orvosnak azt is meg kell kérdeznie, hogy mennyire látja sötétnek a jövőt.

 „A mi értelmezésünkben ez egy aggályos helyzet, a háziorvosnak ugyanis van egyfajta hatalmi pozíciója, az emberek igyekeznek a legjobb tudásuk szerint válaszolni a háziorvos kérdéseire, és elsikkadhat az az információ, hogy vannak olyanok, olyan kérdések, amelyekre nem kötelező választ adni” – jelentette ki Asbóth Márton magánszféraprojekt-vezető.

A nem direkt egészségügyi adatokkal kapcsolatban megtagadható a válaszadás, ám ezt a lehetőséget csak a végén kínálja fel az űrlap. Az orvosok attól tartanak, hogy a pácienssel kialakított bizalmi viszony csorbulhat a faggatózás miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!