2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Komoly az igény a lelki megújhodásra

A 17. Panamavárosban megrendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóval egy időben Budapesten is találkoznak a magyar katolikus fiatalok. Az esemény szervezői szerint komoly igény mutatkozik az ehhez hasonló közösségi programokra

  • Komoly az igény a lelki megújhodásra

Olyan egyházat kell építeni, ami fogad, véd, támogat és integrál – hangsúlyozta Ferenc pápa a Panamavárosban megrendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón, több százezer hívő előtt elmondott szentbeszédében. A Szentatya felszólalt a migránsok megbélyegzése ellen is.

„Szűz Mária! Segítsd meg ezt az egyházat, hogy olyan elfogadó kultúra uralkodjon benne, ami az integrációt segíti, ami nem bélyegez meg és nem általánosít! Képtelen dolog azt gondolni, hogy minden migráns egyenlő a gonosszal” – imádkozott a Pápa a panamai eseményen. 

A világtalálkozó ötletét Szent II. János Pál pápa fogalmazta meg először, 1984-ben a Szent Péter téren gyűltek össze először a katolikus fiatalok a világ minden tájáról. Az 1995-ös, Manilában, a Fülöp-szigeteken megrendezett zárómise több mint ötmillió résztvevővel az emberiség történetének egyik legnagyobb összejövetelének számít. A dél-amerikai eseménnyel párhuzamosan a magyar katolikus fiatalok is találkozót tartottak Budapesten.""

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó a kezdetektől népszerű a magyar fiatalok körében, ugyanakkor a nagy távolság miatt idén csak egy jelképes, 40 fős magyar delegáció utazott Panamavárosba. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának irodavezetője arról beszélt: az itthon maradóknak is igénye volt arra, hogy bekapcsolódjanak a világtalálkozó programjába.

Ami nem egy az egybe egy mozizás tulajdonképpen, hogy beülünk és együtt megnézzük, hogy ott mi történik, hanem egy élő, valódi ifjúsági találkozó, aminek az apropója viszont természetesen az, hogy Panamában most zajlik a világtalálkozó – hangsúlyozta Gábor Miklós az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetője. 

A fiataloknak az egymással való találkozás mellet egyfajta egyház élményt ad a Világtalálkozó. Szűcs Sebestyén a három évvel ezelőtti krakkói eseményen vett részt, szerinte a csúcspont egyértelműen a katolikus egyházfő megjelenése és a vasárnapi szentmise volt.

Szerintem egy olyan másfél millió ember volt körülöttem, és a legnagyobb élmény az volt Krakkóban számomra, amikor ott voltunk szentmisén, meg előtte virrasztáson szombaton ahol tényleg, amikor a Szentatya kérte, a másfél millió fiatalt, hogy maradjunk csendben, akkor tényleg hirtelen csend lett és annyira jó volt érezni, hogy a másfél millió fiatal csakis Istenre figyelt abban a fél percben– nyilatkozta Szűcs Sebestyén. 

A következő Katolikus Ifjúsági világtalálkozónak Portugália fővárosa, Lisszabon ad majd otthont 2022-ben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!