2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:40

Belföld

Koltai Lajos és számos elismert szakember irányítja a SZFE-n induló mozgóképes osztályok munkáját

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése felkérte a 2021/22-es tanévben induló osztályok tanárait. Az osztályfőnökök a magyar mozgóképművészet és a hazai média elismert személyiségei, akik nagy ambícióval és izgalmas tervekkel várják a megújuló Egyetem hallgatóit - írja a Magyar Nemzet.

  • Koltai Lajos és számos elismert szakember irányítja a SZFE-n induló mozgóképes osztályok munkáját

Az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, Sára Balázs által felkért osztályfőnökök az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 6-12 fős hallgatói létszámmal tervezik. 

A filmrendező osztályt András Ferenc fogja irányítani. A Balázs Béla- és Kossuth-díjjal kitüntetett művész számos egyéb alkotása mellett a Veri az ördög a feleségét, a Dögkeselyű, valamint A nagy generáció című filmek rendezője. Teendőinek ellátásában Soós Péter rendező segíti majd, aki többek között a Jóban rosszban, a Hacktion, a Tűzvonalban és a Korhatáros szerelem tévésorozatok rendezője.

Az alapképzésen részt vevő operatőrhallgatók osztályfőnöke Sára Balázs lesz, aki többek között az És mégis, a Törvénytelen és A vád című filmek operatőre és korábban a Duna Televízió, jelenleg az MTVA vezető operatőre.

Az operatőr művész mesterképző osztályfőnöke Vecsernyés János Balázs Béla díjas operatőr lesz, aki többek között a Gaudiopolis, az Éjszaka, az Üvegtigris 2., valamint a Szabadság, szerelem és a Zuhanórepülés című filmek operatőre volt.

A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője Koltai Lajos a Nemzet Művésze, Kossuth- és Balázs Béla díjas operatőr, filmrendező, Érdemes Művész. Az Oscar-díjas Mephisto operatőre. Az óceánjáró zongorista legendája című filmért Európai Film-díjat kapott legjobb operatőrként, a Maléna című filmért pedig Oscar-díjra jelölték a legjobb operatőr kategóriában.

A filmíró osztályt Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvíró, az Utolsó rapszódia, a Kincsem és a Feltaláló című filmek forgatókönyvírója, valamint Bán János író, a tizenegy kötetes Hunyadi című regényciklus szerzője, az M5 televízió csatornaigazgatója vezeti majd.

A filmvágó osztály vezető tanára Koncz Gabriella, Balázs Béla-díjas vágó lesz, akit munkájában Komár István vágó támogat.

A gyártásszervező osztályt Hábermann Jenő producer vezeti majd, akinek a nevéhez többek között A hídember, a Felhő a Gangesz felett, valamint Az ajtó című filmek fűződnek.

A televíziós műsorkészítő osztályt Erhardt Ágoston az MTVA kiemelt szerkesztője fogja vezetni.

A látványtervező művész mesterképzés osztályfőnökei Esztán Mónika és Pálfi Szabolcs látványtervezők lesznek.

A dokumentumfilm rendező művész mesterképzést Barlay Tamás rendező-szerkesztő, az MTVA főmunkatársa irányítja majd.

Az SZFE megújulásának fontos lépéseként a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet a képzés céljait tekintve korszerűtlen és szűkös Szentkirályi utcai épület, valamint a méltatlan állapotú Róna utcai filmgyár pincéjének kazánházában kialakított műterem helyett munkáját a jövőben a Duna Televízió egykori székházában folytatja. Az épület felújítva, a kor igényeinek megfelelő tantermekkel, speciális, hangszigetelt oktatótermekkel, vetítőkkel, vágószobákkal, filmműteremmel és TV-stúdiókkal várja a hallgatókat, akik számára folyamatban van továbbá egy digitális utómunkastúdió kialakítása, valamint a TV-stúdió új kameraláncának beszerzése.

A sajtóban korábban megjelent, a munkájukat szeptemberben kezdő oktatókat lejáratni kívánó írások nem tántorítják el az egyetem vezetését az intézmény megújításának szándékától. Tisztelettel kérjük az egyetem polgárait és minden érdeklődőt, hogy kizárólag az egyetem vezetése által kiadott hivatalos sajtóközleményeket tekintsék mérvadónak!

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

 Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Önök ezt az országot egyszer már tönkretették - így reagált Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége azt mondta: majd az ő kormánya visszaállítja Magyarországon a munka becsületét, majd ők tisztességes nyugdíjakat és béreket fizetnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!