2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Kocsist nem lepte meg a balliberális sajtó lépése

2015. február 21., szombat 17:02, frissítve: szombat 19:21

Nem lepte meg a Fidesz kommunikációs igazgatóját, hogy a veszprémi választási kampány finisében ismét elővette a baloldali sajtó az állítólagos törvénytelen adatbázisok ügyét. Kocsis Máté azt állítja: nem írták elő az aktivistáknak a választók politikai hovatartozásának feljegyzését.

Még a 2010-es országgyűlési választások előtt tette közzé azt a videót a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor az interneten, amelynek a címe: Találkozás a Szabad Európa Csapat tagjaival. A többnyire fiatal aktivistákból álló csoport ajtóról ajtóra járva mozgósított kampányidőszakban, máskor pedig aláírásokat gyűjtött olyan kérdésekben, amelyeket a nagyobbik kormánypárt politikailag különösen fontosnak tartott. Ilyen volt például az előző ciklusban a rezsicsökkentés. Egy álnéven említett csapattag a napokban azt állította a 444.hu internetes portálnak, hogy politikai hovatartozás alapján listázták az embereket. E betű került azoknak a neve mellé, akik elutasítók a Fidesszel, a B a bizonytalanokat jelölte.

„Rendszerszerűen nyilvántartja a Fidesz azokat is, akik nem hozzá húznak.” Az MSZP volt kampányfőnöke, Ron Werber egykori munkatársa a Fidesz-székház előtt tiltakozott. Szigetvári Viktor ma már Bajnai Gordon pártját, az Együttet vezeti. „Jövő hét elején az Együtt feljelentést fog tenni, az adatvédelmi hatósághoz fog fordulni és az Állami Számvevőszékhez is fogunk fordulni a Kubatov-gárda ügyében, mert kiderült, hogy illegális adatkezeléssel, az állampolgárok személyiségi jogait megsértve, a kampányfinanszírozási szabályokat áthágva működik a Fidesz és Kubatov Gábor szabadcsapata és kampánygépezete” – mondta az Együtt elnöke.

A 2010-es parlamenti választások hajrájában a Jobbikhoz közelállónak tartott Kuruc.info állt elő hasonló állítással, mint a 444.hu-nak nyilatkozó aktivista. A neonáci hangvételű portál birtokába került felvételen a Fidesz pártigazgatója arról beszélt, hogy az egyik időközi választáson név szerint ismerték azokat, akik nem a Fidesz jelöltjére szavaztak.

A Jobbik alelnöke bűnszervezetnek minősítette a Szabad Európa Csapatot. „Nemcsak a támogatók adatait rögzítették, hanem az elutasítóakat is. Külön kategóriában kellett megjelölni, ahogy korábban Kubatov Gábor fogalmazott az elhíresült beszédében is, hogy kik azok az adott esetben komcsik, ahogyan Kubatov Gábor fogalmazott, vagy kik azok a komcsi nyuggerek, ahogy Kubatov Gábor fogalmazott, akiket szintén nyilvántartanak. És félünk attól, hogy bizony ezeket pályázatok elbírálásánál, csoportos létszámleépítéseknél felhasználják és adott esetben politikai szimpátia alapján távolítanak el egyeseket például a munkahelyükről, és ez alapján ér hátrányos megkülönböztetés” – közölte Novák Előd.

Kocsis: Várható volt

A Fidesz kommunikációs igazgatóját nem lepte meg a 444.hu cikke. „Mivel itt a veszprémi választás, várható volt, hogy a balliberális média előveszi ismét ezt az egyébként már lerágott csontot, ezzel megtanultunk már együtt élni.” Kocsis Máté szerint a 444.hu-nak nyilatkozó aktivista esete egyedi.

– Az, hogy ő mit jegyzett fel a lapjára, az az ő dolga, de hogy ilyen általános szabály nincsen, az biztos.
– Tehát nem kérték meg az aktivistákat, hogy ilyen jellegű feljegyzéseket is tegyenek?
– Hát hogyha egy ismeretlen aktivista ilyeneket állít, hogy ő maga ilyeneket jegyzett fel egy papírra, akkor neki volna elszámolnivalója szerintem, nem a Fidesznek – nyilatkozta Kocsis Máté.

A 2010-es Kubatov-hangfelvétel miatt az adatvédelmi biztos vizsgálatot indított, majd megállapította, hogy nincs jogszerűtlen adatbázis a pártok birtokában. Az ombudsman nem talált bizonyítékot arra, hogy a Fidesz nyilvántartást vezet a lakosság pártszimpátiáiról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!