2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A Sajdik 11:00

Belföld

Kocsis Máté: Zugló polgármestere alkalmatlan, gyámság alá kell helyezni

Gyámság alá kell helyezni Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten. Jelen Tamás, választókerületi elnök jelezte: csütörtökön rendkívüli testületi ülést kezdeményeznek az önkormányzatnál.

  • Kocsis Máté: Zugló polgármestere alkalmatlan, gyámság alá kell helyezni

Kocsis Máté kifejtette: vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, úgy látják, hogy Karácsony Gergely teljesen alkalmatlan a főváros XIV. kerületének vezetésére.

Rámutatott: a fővárosi kerületek közül egyedül Zuglóban veszteséges a parkolási rendszer működtetése, amely az elmúlt időszakban közel egymilliárdos hiányt termelt a kerületnek.

A parkolásból származó bevétel helyett a zuglói adófizetők pénzét arra kell fordítani, hogy a Karácsony Gergely által aláírt szerződést teljesítsék - mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki példátlan nevezte a helyzetet.

Hozzátette: Karácsony Gergely hiába menekül a felelősség alól, ő maga írta alá a szerződést, amit az általa irányított hivatal készített elő, és az általa elnökölt képviselő-testület fogadott el.

Kocsis Máté hazugságnak nevezte Karácsony Gergelynek azt a csütörtöki lapinterjúban megjelent állítását, hogy a képviselőtestületben a fideszesek vannak többségben.

Ismertette: a zuglói önkormányzat 21 képviselőjéből 9 a fideszes. Ez semmiképpen nem tekinthető többségnek, még a "gyurcsányi matematika" szerint sem - jegyezte meg Kocsis Máté.

Arról, hogy Karácsony Gergely azt állította, nem tudta megakadályozni az előterjesztés elfogadását, azt mondta: ez sem igaz, többféle módon is megtehette volna. Kocsis Máté emlékeztetett, 12 éven keresztül vett részt egy kerület vezetésében, és jelezte: egy polgármesternek lehetősége van a testület döntésének végrehajtását felfüggeszteni, három napon belül javasolhatja az előterjesztés újratárgyalását, és erről 15 napon belül minősített többséggel kell ismét döntenie a képviselőtestületnek. Ezentúl kormányhivatalhoz is fordulhat jogi segítségért, állásfoglalásért, vagy az aláírás jogát delegálhatja bármely helyetteséhez. Ezek közül egyik sem történt meg, tehát Karácsony Gergely akaratával született meg a döntés, bármit is állít.

Világosan látszik, hogy Karácsony Gergely képtelen felelősséget vállalni a kerület ügyeiért - jelentette ki Kocsis Máté.

Jelen Tamás, a Fidesz választókerületi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely, aki négy és fél éve a kerület polgármestere, 800 milliós plusszal vette át a kasszát és most több mint 2 milliárdos a gazdálkodási hiány.

Megadatott számára a bizonyítás lehetősége, de nem élt vele, most pedig minden lehetőséget megragad, hogy a kerületi munkáját "letegye", meneküljön onnan. Akár miniszterelnök-jelölt, akár főpolgármester-jelölt, akár EP-listavezető is lenne.

Jelen Tamás szerint a polgármester korlátozottan cselekvőképes, és vagy hazudik, vagy nincs képben.

Hozzátette: egy vizsgálóbizottság létrehozásában látják a kiutat, amiben egy baloldali, egy jobboldali vezetésű kerület és a főváros venne részt szakértőkkel. Ennek érdekében csütörtökön rendkívüli testületi ülést kezdeményeznek az önkormányzatnál, ami lehetőséget ad Karácsony Gergelynek arra is, hogy megszámolja, hány képviselő van, és abból hány fideszes a testületben - mondta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Többen meghaltak egy iowai kisvároson végigsöprő tornádó miatt

Több ember meghalt és legalább egy tucatnyian megsérültek kedden az Iowa állambeli Greenfieldben egy tornádó miatt, s ezzel tovább emelkedett az Egyesült Államok déli és középső részén a májusban már nyolc emberéletet követelő forgószelek és heves viharok halálos áldozatainak száma - közölték a hatóságok.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!