2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kocsis Máté: Soros–portálok támadják a magyar miniszterelnököt

Gőzerővel készülnek a képviselők az úgynevezett „ellen-Sargentini-jelentés” szerdai vitájára. A témát több parlamenti bizottság is napirendjére tűzte. A liberális Bősz Anett viszont név szerinti szavazást kezdeményezne a jelentésről a magyar országgyűlésben. Kocsis Máté, Fidesz-frakcióvezető szerint Soros György nyomást gyakorol a terve útjában álló országokra.

  • Kocsis Máté: Soros–portálok támadják a magyar miniszterelnököt

A Fidesz frakcióvezetője szerint Soros György nyomást gyakorol a terve útjában álló országokra, amelyek nem akarnak lemondani a határőrizet jogáról.

Kocsis Máté hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben azt mondta, a legnagyobb téttel rendelkező európai parlamenti (EP) választás lesz a jövő évi, a kérdés az, hogy a bevándorláspárti vagy a bevándorlásellenes erők lesznek többségben.

Szavai szerint ma még „a lejárt szavatosságú EP-ben” a bevándorláspárti képviselők vannak többségben, és mindent megtesznek azért, hogy megbüntessék, megbélyegezzék azokat, akik a véleményükkel szemben állnak, így Magyarországot is.

 A bevándorláspárti brüsszeli európai politikusok egyik utolsó kétségbeesett kísérletének nevezte, amikor Dimitrisz Avramopulosz migrációs biztos múlt héten az ENSZ-közgyűlésen egyértelművé tette, hogy el akarják venni a tagállamoktól a határvédelmet, legalizálni akarják a migránsok beáramlását, és sürgetik az áttelepítési programok végrehajtását.

„A fejétől bűzlik a hal, ez a fej pedig Brüsszel és annak politikai elitje” – mondta, hozzátéve, hogy ennek az elitnek a mecénása Soros György, aki hálózatán keresztül, demokratikus legitimáció nélkül akar nyomást gyakorolni a terve útjában álló tagállamokra, amelyek nem akarnak lemondani a határőrizet jogáról.

A frakcióvezető szerint a hazai Soros-hálózat és a hazai ellenzék is aktivizálódott, „belföldi politikai álmaikat még mindig külföldön dédelgetik, itthon pedig kampányblöffökkel terelik el a figyelmet a valódi európai vitáról”. „Soros-portálok támadják a magyar miniszterelnököt egyszerű kampányblöffökkel” – mondta.

Kocsis Máté jelezte, szerdán kezdődik meg az Országgyűlésben a Sargentini-jelentésben foglaltakat visszautasító határozati javaslat vitája. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szeretné, ha a Ház uniós napirendként tárgyalná az előterjesztést. "Ennek az égvilágon semmi akadálya nincs" - közölte, hozzátéve, hogy így módja lesz Ujhelyi Istvánnak elmondani a parlamentben, miként változott meg 2015 és 2018 között az a véleménye, miszerint semmilyen VII. cikkely szerinti eljárást nem támogat.

A szocialista politikusnak lehetőséget kell biztosítani arra is, hogy elmondja, milyen megfontolásból szavazott Magyarország ellen, és követett el „morális értelemben mindenképp” hazaárulást – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: valóban elindult az EP-választási kampány, amit onnan is tudni, hogy újra aktív Demszky Gábor, újra az ellenzék vezére Gyurcsány Ferenc, és a korábbihoz hasonló nyomásgyakorlásnak van kitéve a kormány.

Ő is idézte Dimitrisz Avramopulosz minapi felszólalását, amelyben – idézte az államtitkár – a migrációs biztos egyértelműen kiállt a migráció szükségessége mellett, és méltatta a betelepítési kvótákat.

Dömötör Csaba szerint a görög biztosnak semmilyen felhatalmazása nincs arra, hogy az EU-s tagállamok nevében ilyen kötelezettséget vállaljon.

„Magyarország nem akar kvótát” – nyomatékosította, majd feltette azt a kérdést, hogy vajon miért akarnak további betelepítéseket, és miért akarják elvenni a határvédelem jogát. Dimitrisz Avramopulosz szavaiból kiderül, azért, mert gazdasági lehetőségként tekintenek a migrációra – mondta a kabinetiroda államtitkára.

Brüsszelben erőltetik a terveket, mert tudják, a jövő évi EP-választás után lehet, hogy már nem lesz lehetőségük ezek végrehajtására – fogalmazott Dömötör Csaba, úgy értékelve, soha nem volt még ilyen jelentőségű európai választás. „Jövő májusban az önfeladást jelentő nyílt társadalom és a biztonságot garantáló, kereszténydemokrata alapokon álló Európa alternatívái között kell majd választanunk” – mondta.

Több parlamenti bizottság is napirendre tűzte

Az uniós értékekre hivatkozva tett javaslatot a Sargentini-jelentés mellett szóló vitára Bősz Anett, a parlament európai ügyek bizottságában. „Látnunk kell azt, hogy ki az, aki komolyan gondolja az európai értékeket” – jelentette ki a független országgyűlési képviselő, akinek önálló indítványát azonban elutasította testület.

„Mi nemzetállamokban gondolkodunk és ezeket az értékeket valóban nagyon fontosnak tartjuk, amelyeket az unió is zászlajára tűz, de ezt nem lehet a nemzetállamiság keretein kívül végrehajtani és szem előtt tartani” – mondta Dunai Mónika, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője 

Az LMP-s Ungár Péter az indítvány vitájában azt hangsúlyozta: akár a jelentés mellett, akár az ellene szóló határozatról tárgyal az Országgyűlés, az értelmetlen.

„Mitől lesz ettől jobb bárkinek, hogy mondjuk ezt a jelentést megszavazza a kormánytöbbség és ezt a politikai nyilatkozatot elfogadjuk. Semmi. Csak az történik, hogy a Fidesz MTI-nek beadott közleménye mellett most elolvashatjuk a Magyar Liberális Párt MTI-be beadott közleményét is a plenáris ülésen” – véli Ungár. 

A honvédelmi és rendészeti bizottság viszont arról döntött, hogy a testület is tárgyal a sajtóban csak „ellen Sargentini-jelentésként” emlegetett határozati javaslatról.

„Itt most nem a részletes vitát kell lefolytatni, csak arról, hogy a honvédelmi bizottság tárgyaljon a parlamenti határozati javaslatról” – mondta Kósa Lajos, a bizottság elnöke. 

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő szerint csupán egy propaganda anyagról van szó. „Látszik, hogy nem csinálnak semmit, világosan látszik, hogy amit a bizottság elé akarnak hozni az pusztán egy propaganda-anyag és ilyen formában nem támogatható, most pedig jelen pillanatban arra is nemet mondtam, hogy ez a kérdés a honvédelmi bizottság elé kerüljön” – jelentette ki Demeter.

A honvédelmi és rendészeti bizottsághoz hasonlóan egyébként a nemzetbiztonsági bizottság is kapcsolódott a jelentés elleni parlamenti határozat vitájához.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!