2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Klímaváltozás és gasztronómia

Változik a világ klímája, ami Magyarországon is egyre inkább érezteti hatását, ez pedig a gasztronómiát, az élelmiszertermelést is befolyásolja. Székesfehérváron a Magyar Konyha magazin és a SVÉT szakácsoknak és termelőknek szervezett konferenciát, hogy helyi szintről indulva találjanak megoldásokat a klímaváltozás okozta problémákra.

  • Klímaváltozás és gasztronómia

Aki a földdel foglalkozik, mint önök is, sokan önök közül, annak bizony kincs van a birtokában. És aki tudja, hogyan neveljen életet a földből, annak olyan tudás van a birtokában, ami túlmutat kincsen, mert a túlélés zálogát tartja a kezében

- mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottsági elnök.

Ha nem tudunk újra olyan takarékosan bánni az energiával, és az alapanyagokkal, ahogy nagyszüleink tették, akkor tönkre tesszük a földet, ám a 2050-re 10 milliárdosra növő emberiség fenntartható élelmezése sok megoldandó problémát vet fel – hangzott el a konferencián.

Bio mezőgazdaság sokkal kisebb széndioxidot termel, viszont az egy hektárra vetítve kisebb a termelékenysége. Ez azt jelenti, hogy több területet kell erre áldoznunk. Hosszabb regenerációt kell adnunk a talajnak, van-e elég időnk arra, hogy a mezőgazdasági területeink egy részét hagyjuk, hogy regenerálódjon, és majd legyen az unokáinknak is hol növényeket termeszteniük

- fogalmazott az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Kun Ádám.

A konferencián a Magyar Konyha Termelői díjakat is átadták. A globális változásért helyi szinten kell tenni, a helyi kistermelőknek és a helyi éttermeknek is össze kell fogniuk.

Ez a termelői réteg teljesen ugyebár a paraszti gazdálkodás teljesen eltűntek, ezáltal eltűntek a kapcsolatrendszerek, úgyhogy egygenerációs, max kétgenerációs termelőkről van szó, ugyanúgy az éttermi szinten is, tehát ezeknek a kapcsolatnak a felépítése és újraélesztése ez egy nagy feladat, és ez az egésznek az alapja

- hangoztatta a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke, Ruprecht László.

Ha nem külföldről ideszállított termékeket, hanem helyi termelők áruit veszi mindenki, sokat tehet a fenntarthatóságáért és saját egészségéért is.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

Rétvári Bence szerint felelőtlenek az oltásellenes csoportok + videó

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: "Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását. Ez óriási felelőtlenség."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!