Aki a földdel foglalkozik, mint önök is, sokan önök közül, annak bizony kincs van a birtokában. És aki tudja, hogyan neveljen életet a földből, annak olyan tudás van a birtokában, ami túlmutat kincsen, mert a túlélés zálogát tartja a kezében
- mondta Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottsági elnök.
Ha nem tudunk újra olyan takarékosan bánni az energiával, és az alapanyagokkal, ahogy nagyszüleink tették, akkor tönkre tesszük a földet, ám a 2050-re 10 milliárdosra növő emberiség fenntartható élelmezése sok megoldandó problémát vet fel – hangzott el a konferencián.
Bio mezőgazdaság sokkal kisebb széndioxidot termel, viszont az egy hektárra vetítve kisebb a termelékenysége. Ez azt jelenti, hogy több területet kell erre áldoznunk. Hosszabb regenerációt kell adnunk a talajnak, van-e elég időnk arra, hogy a mezőgazdasági területeink egy részét hagyjuk, hogy regenerálódjon, és majd legyen az unokáinknak is hol növényeket termeszteniük
- fogalmazott az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Kun Ádám.
A konferencián a Magyar Konyha Termelői díjakat is átadták. A globális változásért helyi szinten kell tenni, a helyi kistermelőknek és a helyi éttermeknek is össze kell fogniuk.
Ez a termelői réteg teljesen ugyebár a paraszti gazdálkodás teljesen eltűntek, ezáltal eltűntek a kapcsolatrendszerek, úgyhogy egygenerációs, max kétgenerációs termelőkről van szó, ugyanúgy az éttermi szinten is, tehát ezeknek a kapcsolatnak a felépítése és újraélesztése ez egy nagy feladat, és ez az egésznek az alapja
- hangoztatta a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke, Ruprecht László.
Ha nem külföldről ideszállított termékeket, hanem helyi termelők áruit veszi mindenki, sokat tehet a fenntarthatóságáért és saját egészségéért is.
HírTV