2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Kiszerveznék a fizetős kéményseprést? Tagadják

2017. március 7., kedd 19:56, frissítve: szerda 07:08

Kéményseprőket toboroz egy bejegyzés alatt álló cég. A Kéményseprők Országos Szakszervezete szerint a katasztrófavédelem a piaci szektorban tevékenykedő magáncégeknek teremt versenytársat. Az állami szolgáltató tagad.

Munkaszerződés határozatlan időre: a munkáltató az Országos Kéményseprő Ellenőrző Szolgáltató Kft. A cég egyelőre nem működik, bejegyzés alatt áll, így a cégnyilvántartásban nem lehet utánanézni a tulajdonosoknak. Az ügyvezető a főváros kéményseprőcégének egyik munkatársa, tudatta a Kéményseprők Országos Szakszervezete. A munkaszerződés tervezetét is az érdekképviselet juttatta el a sajtónak.

„Soha nem állítottuk azt, hogy a lakossági kéményseprést próbálja a katasztrófavédelem kiszervezni” – jelentette ki a Kéményseprők Országos Szakszervezete elnöke, Vámos Csaba. A szakszervezet szerint a katasztrófavédelem a fizetős kéményseprést szervezné ki. A szolgáltatást csak a lakosságnak tette ingyenessé a rezsicsökkentés, a cégek, közintézmények továbbra is fizetnek érte.

„A katasztrófavédelem kéményseprői részére megteremt egy olyan másodállási lehetőséget. Ennek keretében akár a munkaidőn túl – bár ezzel kapcsolatban kétségeink vannak –, talán a katasztrófavédelem birtokában lévő adófizetői forintokból megvásárolt eszközökkel tudnának ilyen másodállásos tevékenységet folytatni” – mondta elnök.

A katasztrófavédelmi főigazgatóságtól nem álltak kamera elé. Közleményt adtak ki, amelyben határozottan tagadták a kiszervezést. Emlékeztetnek, hogy a katasztrófavédelem csak lakossági ellenőrzést végez, a piaci szektorban továbbra is a kéményseprőcégek a szolgáltatók.

A munkaszerződés tervezete szerint az új kft.-nél bruttó 70 ezer forint lenne a kéményseprők alapbére, erre jönne rá a teljesítménybér.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!